Politikere vil stramme regler for fyrværkeri efter uroligheder på Nørrebro

Flere politikere vil nu stramme reglerne for brug af fyrværkeri efter uroligheder på Nørrebro. Alternativet vil have et totalforbud, mens Enhedslisten og Socialdemokratiet vil ændre reglerne, så fyrværkeri kun er lovligt nytårsaften. Konservative foreslår at forbyde fyrværkeri på Nørrebro og i andre problemområder.
Uroligheder med fyrværkeri på Nørrebro natten til fredag den 27. december 2019. (Foto: Presse-fotos.dk/Scanpix 2019)
Uroligheder med fyrværkeri på Nørrebro natten til fredag den 27. december 2019. (Foto: Presse-fotos.dk/Scanpix 2019)

Claes Kirkeby Theilgaard,

27. december 2019

Torsdag aften blev der flere steder i København-bydelen Nørrebro skudt med fyrværkeri mod biler, busser og personer.

Ifølge Københavns politi foregik fyrværkeri-affyringerne også onsdag aften, og man har tilbageholdt flere mistænkte. Disse er dog blevet løsladt igen.

De store uroligheder på Nørrebro har fået flere politikere på tværs af det politiske spektrum til at melde ud med forslag om strammere regler for brug af fyrværkeri.

Alternativet: Vi skal have totalforbud mod salg af fyrværkeri til private

Strammest på området er Alternativet, der lægger op til et totalforbud mod salg af fyrværkeri til privatpersoner.

"Det vil vi af både sikkerhedsmæssige årsager og af hensyn til klimaet", forklarer retsordfører Sikandar Siddique til TV 2.

Han fortæller endvidere, at forbuddet i første omgang blot skal prøves af, indtil man finder den rette model. Alternativet foreslår f.eks., at kommunen kan stå for at arrangere fyrværkeri, når forbuddet træder i kraft.

Kun krudt på nytårsaften

I dag er det tilladt at fyre fyrværkeri af fra 27. december til og med 1. januar. Det er tilladt at købe fyrværkeri mellem 15. december og 31. december.

Det vil både Enhedslisten og Socialdemokratiet ændre på.

Begge partier ønsker, at det fremover kun er tilladt at affyre fyrværkeri på selve nytårsaften.

Socialdemokratiets retsordfører Jeppe Bruus forklarer:

"Jeg tror ikke, at vi er klar til at forbyde det helt. Det er en del af den tradition, der er forbundet med nytåret. Og det er måske lige drastisk nok at lade meget få ødelægge det for os andre", siger han til TV 2.

Marcus Knuth: Forbyd salg af fyrværkeri på Nørrebro og i andre problemområder

Marcus Knuth, der for nyligt skiftede fra Venstre til Konservative, foreslår at forbyde salg af fyrværkeri helt specifikt i særlige problemområder som f.eks. Nørrebro.

I et Facebook-opslag uddyber udlændingeordføreren sit forslag:

"Man burde forbyde al brug og salg af fyrværkeri på Nørrebro og i andre områder, hvor disse mennesker bruger fyrværkeri som et våben mod det danske samfund – gerne kombineret med langt hårdere straffe og mulighed for udvisning af dem, der ikke har dansk statsborgerskab", skriver Marcus Knuth.