SMS-sagen ruller igen: Vigtigt møde i aften

Flere partier vil give FE mulighed for at genskabe sms'er, som aldrig blev fundet frem i Minksagen.
Troels Lund Poulsen (V), der er fungerende forsvarsminister, har nyt at fortælle om sms-sagen, som er en del af Minksagen, og som har statsminister Mette Frederiksen i en hovedrolle. Her ses Troels Lund Poulsen under Folkemødet på Bornholm i sidste uge.
Troels Lund Poulsen (V), der er fungerende forsvarsminister, har nyt at fortælle om sms-sagen, som er en del af Minksagen, og som har statsminister Mette Frederiksen i en hovedrolle. Her ses Troels Lund Poulsen under Folkemødet på Bornholm i sidste uge.

Jens Asbjørn Bøgen,

19/06/2023

Fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) indkalder partilederne til møde om sms-sag.

Det skriver B.T., som har set en invitation fra Venstre-profilen til partilederne.

Mødet finder sted i dag, mandag, klokken 20 i Forsvarsministeriet, skriver B.T.

Sagen omhandler sms-beskeder fra statsminister Mette Frederiksen (S) og fire andre personer tæt på Minksagen om aflivningen af mink i 2020 under coronakrisen.

Presset regeringsparti

Troels Lund Poulsen skriver, at han vil give en status om sagen, som presser Venstre.

For før folketingsvalget sidste år, som førte til, at Venstre nu sidder i regering med Socialdemokratiet, ville Venstre have vendt enhver sten i sagen. Nu er tonen en lidt anden. Men nu har den fungerende forsvarsminister altså nyt i sagen.

- Jeg vil i samme forbindelse orientere om en opsætningsfejl, som Center for Cybersikkerhed er blevet opmærksom på i forbindelse med afdækningen af sagen. Det skal understreges, at opsætningsfejlen ikke har haft betydning for muligheden for at tilgå indholdet af iMessages i den aktuelle sag, skriver Troels Lund Poulsen til partilederne.

Umuligt at genskabe - eller hvad?

Forsvarsministeriet og Justitsministeriet meddelte dengang, at det ikke var muligt at finde sms'erne frem. Blandt andet var der på telefonerne slået en funktion til, så beskeder slettes efter en kortere periode.

Men Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) blev ikke anmodet om at undersøge, om den kunne finde beskederne i data fra tjenestens overvågning af det statslige wi-fi-netværk. Det skrev B.T. om i sidste uge.

Faktisk havde FE slet ikke lovhjemmel til det. Det skrev FE i interne notater til Forsvarsministeriet. Oplysningerne kom dog aldrig frem til Folketingets Retsudvalg, har B.T. skrevet.

En lang række oppositionspartier vil give FE mulighed for at finde data i det statslige wi-fi-netværk for at opstøve de slettede sms 'er.

iMessage eller sms

Under Folkemødet i sidste uge på Bornholm sagde Troels Lund Poulsen, at Venstre ville komme med partiets holdning til sagen i denne uge.

Ifølge B.T. er invitationen fra Troels Lund Poulsen også sendt til Forsvarsudvalget, Retsudvalget og Granskningsudvalget. Hvert parti kan sende én deltager.

Mette Frederiksen brugte iMessage i stedet for sms som kommunikationsmiddel i november 2020, da Minksagen rullede. Det viser en aktindsigt, som B.T. har set i beskeder mellem Mette Frederiksen og andre involverede ministre, som ikke havde slettet deres beskeder.

Kilde: /ritzau/