Overblik: Nye Borgerlige-kandidat Anahita Malakians siger op efter hærværk og venstreekstrem chikane

I de seneste dage har Nye Borgerlige-kandiat Anahita Malakians og hendes burgerbar The Barn på Nørrebro været i vælten. Først blev Malakians hængt ud i det ekstreme venstrefløjsmedie Konfront som en "højreekstremist" der serverede "naziburgere". Siden væltede det ind med chikane i form af falske og dårlige anmeldelser på opfordring af bl.a. den voldsparate venstreekstreme gruppering Antifascistisk Aktion, og efter et mindre stormvejr på sociale og i traditionelle medier kulminerede det hele, da ruderne i burgerbaren blev ruderne smadret af endnu ukendte gerningsmænd. Nu har Malakians sagt op af hensyn til The Barns ejere, ansatte og gæster.

Her følger et overblik over hele forløbet.

Anahita Malakians var til folketingsvalget kandidat for Nye Borgerlige i København. Til valget blev Malakians ikke valgt ind på trods af et godt personligt valg, hvor hun med 532 stemmer var en af sit partis stemmeslugere. Siden folketingsvalget har Anahita Malakians kastet sig over andet arbejde, og hun er således blevet ansat som bestyrer på burgerbaren The Barn tæt ved Nørrebro Station i København. Den 29. september slog The Barn dørene op med Malakians bag baren, hvor man inviterede til åbningsfest.

Siden da er det - desværre - gået alt andet end stille for sig.

Problemer fra start

Allerede på åbningsdagen den 29. september oplevede Anahita Malakians at blive antastet og overfuset efter arbejde.

"Naziburgere"

Den 2. oktober tog opmærksomheden for alvor til omkring Anahita Malakians og hendes burgerbar. Det venstreekstreme medie Konfront, der ifølge dem selv "eksisterer i og for den danske radikale venstrefløj" og som "er benhårde over for vores politiske modstandere", hang Malakians og The Barn ud i en artikel med overskriften "Naziburger: Højreekstremist åbner burgerbar i Nordvest". 

Herefter fulgte opfordringer til chikane mod burgerbaren fra bl.a. den voldsparate venstreekstreme gruppering Antifascistisk Aktion, som Konfront også står i ledtog med. På The Barns Facebook-side kom hurtigt en sand stormflod af dårlige anmeldelser fra folk, der ikke havde aflagt burgerbaren et visit, men blot ville chikanere Malakians på grund af hendes politiske holdninger og kandidatur for Nye Borgerlige. Desuden blev der på Facebook afgivet flere verbale trusler om vold imod Malakians. Samtidig fulgte også en modreaktion, hvor flere støttede burgerbaren med positive anmeldelser. Se selv på The Barns Facebook-side her.

Som reaktion på chikanen skrev Anahita Malakians et opslag på sin Facebook-profil.

Samtidig kom der fra flere sider støtteerklæringer. Blandt andet skrev debattøren og radioværten Nima Zamani et indlæg i Ekstra Bladet, hvor han støttede Malakians og opfordrede til at gøre hendes burgerbar til en succes, ligesom at vi også her på 180Grader fordømte Konfronts artikel i en leder.

Også Lars Aslan Rasmussen, der er folketingsmedlem for Socialdemokratiet og selv kommer fra Nørrebro, støttede Malakians i et Facebook-opslag.

Stormvejret sætter gang i forretningen

Konfront-artiklen og den venstreorienterede chikane blev mødt af en endnu større støtte fra både folk på begge sider af det politiske spektrum. I en artikel i Berlingske den 3. oktober fortalte Malakians, at The Barn var "blevet godt modtaget", og i et Facebook-opslag fra den 4. oktober sendte Nye Borgerlige-kandidaten endda en tak til Konfront for "den uventede succes".

Konfront havde dagen inden, den 3. oktober, sendt en undskyldning ovenpå deres "naziburger"-artikel. Dog var undskyldningen ikke andet end en satirisk og nedladende "dybtfølt undskyldning til alle burgere og i særdeleshed til de burgere, man kan købe på højreekstremisten Anahita Malakians burgerbar".

Natligt hærværk og smadrede ruder

Natten mellem den 4. og 5. oktober blev The Barn udsat for hærværk, og flere ruder i burgerbaren blev smadret. Om hærværket udtalte Anahita Malakians sig til B.T.

"Det triste er, at alle siger til mig, at det er forventeligt. At det bare var et spørgsmål om tid," sagde Malakians til B.T. i en artikel om hærværket.

Samtidig forklarede Malakians, at hun var overbevist om, at hærværket var politisk motiveret, og at folk fra den ekstreme del af venstrefløjen, der tidligere havde mobiliseret chikanen mod hende og The Barn, stod bag.

"Jeg kan ikke forestille mig andet. De (personer fra det ekstreme venstreorienterede miljø, red.) har nærmest opildnet til vold og har ikke andre metoder. Kommunikation er ikke deres stærkeste side, udover at trække nazist-kortet," udtalte hun til B.T.

Derudover frygtede hun for, om hun ville kunne finde ansættelse igen efter hærværksepisoden, men overfor Nørrbro/Nordvest Bladet understregede hun, at man ville fortsætte "business as usual".

Anahita siger op

Dagen efter hærværket skrev Anahita Malakians først et opslag på Facebook, hvor hun afviste beskyldninger om selv at skulle have orkestreret hærværket for at vinde opmærksomhed, mens hun samtidig understregede, at hun ville fortsætte arbejdet i den kommende uge.

Blot en times tid efter det første opslag vendte Malakians dog på en tallerken og erklærede med "den dybeste sorg", at hun måtte sig op på The Barn af hensyn til ejerne, de ansatte og gæsterne.

Derudover understregede hun, at hun foreløbig ikke havde yderligere kommentarer til sin beslutning.

Reaktioner ovenpå opsigelsen

Efter Anahita Malakians opsigelse, har flere været ude med reaktioner af forskellig art.

Blandt andet har Malakians partiformand fra Nye Borgerlige, Pernille Vermund, skrevet om sagen i et Facebook-opslag. Her skriver hun bl.a., at "Anahita Malakians er medlem af Nye Borgerlige. Derfor er hun arbejdsløs" og erklærer endvidere, at Nørrebro længe har været "tabt" og at "det er tid til at vinde Nørrebro tilbage".


Også Tom Jensen, der er chefredaktør på Berlingske, reagerede på sagen på Twitter og Facebook.

Journalisten, debattøren og radioværten Mikkel Andersson skrev i et Facebook-opslag om Anahita Malakians' opsigelse, som han ser som et eksempel på "voldsmandens veto".

Derudover kom der bl.a. støtte fra Lars Aslan Rasmussen såvel som Anne Sophia Hermansen, der er kulturredaktør på Berlingske.

Endnu er det ikke til at sige, hvor sagen lander. Politiet har ikke fundet de skyldige bag hærværket, og Anahita Malakians har endnu ikke meldt yderligere ud om sin opsigelse og eventuel fremtidig ansættelse andetsteds.

1 Kommentarer

Vis kommentarer

Log ind for at kommentere