Nyt borgerforslag: Halalvarer skal mærkes

Et nyt borgerforslag vil have tydelig og lovpligtig mærkning på halalvarer samt halalcertificerede tjenester.
. (Foto: Christopher Paquette/Flickr)
. (Foto: Christopher Paquette/Flickr)

Claes Kirkeby Theilgaard,

26/02/2020

- Jeg foreslår at det gøres lovpligtigt at mærke varer og ydelser, der er halalcertificerede og som produceres eller har oprindelse i Danmark.

Sådan indleder Anne Dorte Wiberg Christensen sammen med sine medstillere et borgerforslag med titlen “Obligatorisk og lovpligtig mærkning af halalcertificerede varer og ydelser, samt kontrol med hvem der kan certificere og pengestrømme”.

Stillerne bag borgerforslaget kalder halalcertificiering for en "udansk, religiøs praksis” og ønsker at lave dansk lovgivning om, så det bliver lovpligtigt at mærke f.eks. halal-slagtet kød i kølediskene i danske supermarkeder.

Det skal ifølge forslagsstillerne give danske forbrugere bedre mulighed for på et oplyst grundlag at vælge halaltjenester og -varer til eller fra.

Samtidig har borgerforslaget til formål at øge opsynet med de instanser, der udsteder halalcertifikater, ligesom man vil øge kontrollen med pengestrømmen, der kommer fra halalcertificieringen af forskellige varer og tjenester. 

Ifølge forslagsstillerne tvinger den nuværende lovgivning mange forbrugere til at “betale til anden religion end deres egen”, og stillerne er bekymrede for, hvad indtægterne fra udstedelsen af halalcertifikaterne går til. Med nuværende lovgivning er disse oplysninger nemlig mørklagt.

Også Landsforeningen Non Halal DK arbejder for tydelig mærkning af halalvarer og -tjenester, og på deres hjemmeside skriver de følgende om halalcertificering og indtægterne ved denne: 

- Da afgiften betales til en forening beskattes denne transaktion ikke. I Danmark betales til bl.a. Islamisk Kulturcenter og ved eksport betales til Muslim World League. Pengestrømmen kan ikke følges da der ikke er oplysnings- eller regnskabspligt. Ingen ved hvem, hvad og hvor pengene forsvinder hen.

“Halal” er det arabiske ord for “tilladt” og anvendes på lignende vis som det hebraiske “kosher”.

I muslimske lande anvendes halal til at beskrive alt, der er tilladt under islamisk lov.

Halalslagtning er således en religiøs praksis. Lovgivningen tilskriver, at dyrene bliver bedøvet inden slagtningen. Dyrene aflives derefter, mens der afsiges en muslimsk bøn under slagtningen.

Læs hele borgerforslaget her.