Midt i coronakrise: Mette Frederiksen får lønforhøjelse

Mens mange danskere enten må gå ned i løn eller helt vinke farvel til deres arbejde, har landets statsminister givet sig selv en lønforhøjelse.
Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Claes Kirkeby Theilgaard,

03/04/2020

Tusindvis af danskere bliver fyret, andre ser deres livsværker gå nedenom og hjem og tusindvis bliver fyret fra deres arbejde. Med andre ord: Danmark er præget af økonomisk nedgang for de fleste.

Den socialdemokratiske statsminister Mette Frederiksen kan dog se frem til en klækkelig lønforhøjelse midt i coronakrisen.

I alt giver Frederiksen sig selv en lønforhøjelse på 31.000 kroner, så hun nu kan glæde sig over en årsløn på hele 1.605.606,73 kroner, skriver B.T.

Mette Frederiksens lønforhøjelse møder kritik fra flere kanter.

- Der er noget meget paradoksalt i, at statsministeren går op i løn, mens dem med den allerlaveste løn arbejder hårdest, lyder det fra Enhedslistens retsordfører Rosa Lund til B.T. og tilføjer:

- Jeg tænker, at dem, der bør stige i løn lige nu, er dem, der får Danmark til at køre rundt.

Hendes kollega fra Folketinget, Dansk Folkepartis retsordfører Peter Skaarup, er enig.

- Jeg synes, det er et dårligt signal på det her tidspunkt, fordi vi skal også huske på, at der er rigtig mange danskere, der i øjeblikket er hårdt presset både på økonomien og på deres job, siger Skaarup.

Lønstigningen sker som led i en årlig regulering af ikke blot statsministerens, men også ministres og folketingsmedlemmers løn. Denne regulering er fastsat ved lov.

Dog høster Mette Frederiksen stadig en ekstraordinært høj lån, der ligger hele 120.000 kroner over den ved lov fastsatte minimumsløn for en statsminister.

Til B.T. har Statsministeriet ikke andre kommentarer end en kortfattet mail.

- Vederlag til ministre, folketingsmedlemmer, borgmestre og regionsrådsformænd reguleres en gang årligt pr. 1. april. Reguleringsprocenten fastsættes i forhold til vederlagsniveauet pr. 31. marts 2017. Reguleringen af ministres vederlag sker i henhold til lov. Ministres vederlag er pr. 1. april 2020 steget med 2,0 procent set i forhold til 1. april 2019.