Mettes fede finte: Sådan fik hendes spindoktorer kæmpe lønforhøjelser uden at sige farvel til bonusserne

Først efter forhandlinger der endnu ikke er gået i gang, afgøres det om spindoktorerne må vinke farvel til deres traditionelle store bonusser.
Foto: Steen Brogaard
Foto: Steen Brogaard

180Graders Redaktion,

14/02/2023

Da Mette Frederiksen i midten af december præsenterede sin nye flertalsregering bakket op af Venstre og Moderaterne, vankede der julegaver til en gruppe af embedsmænd, der i forvejen må anses for at være særdeles vellønnede.

Det i form af spindoktorerne, hvis officielle titel er særlige rådgivere. Det skyldes at de er udpeget direkte af ministeren, hvorfor fokuset reelt alene er at sikre de bedst mulige arbejdsbetingelser for den politiske chef.

De seneste år har spindoktorerne typisk haft en årlig indtægt på omkring 1.1 million kroner, når der sker medregning af pensionsindbetalinger fra arbejdsgiveren. Men efter den nye regerings tiltrædelse har lønningerne fået et stort nyk op ad, hvilket ifølge Bjørknæs.dk gør at eksempelvis Mette Frederiksens såkaldte stabschef Martin Justesen, for fremtiden kan se frem til at tjene omkring 1.5 millioner kroner om året.

Overfor gravermediet oplyser Statsministeriets presseafdeling, at lønforhøjelserne for langt størstedelen af regeringens spindoktorer, skyldes deres potentielle afskrivelse af muligheden for årlige bonusser oven i den almindelige løn.

Der er dog alene tale om potentielle fjernelser af bonusserne, som årligt har stået skatteyderne i op mod 125.000 kroner for hver af spindoktorerne. Forhandlingerne med spindoktorernes faglige organisationer er nemlig endnu ikke gået i gang, hvorfor de særlige rådgivere også i 2023 kan se frem til bonusser oven i den almindelige løn.

Selv om de altså allerede er blevet kompenseret for, at bonusserne måske en dag forsvinder.