Mette F.: Ingen skal føle sig presset til aktiv dødshjælp

Et massivt flertal i Etisk Råd er imod aktiv dødshjælp, men statsministeren er for og vil have en diskussion.
- Det er ikke en diskussion, vi bare lige tager og får overstået, siger statsminister Mette Frederiksen (S).
- Det er ikke en diskussion, vi bare lige tager og får overstået, siger statsminister Mette Frederiksen (S).

Ritzau Ritzau,

05/10/2023

Statsminister Mette Frederiksen (S) er fortaler for aktiv dødshjælp, som et massivt flertal i Det Etiske Råd onsdag meldte sig som modstandere af.

Hun er ikke overrasket over rådets beslutning og understreger, at det er vigtigt, at befolkningen og politikerne tager sig god tid til at diskutere, om det skal indføres i Danmark.

- Skal vi i Danmark på et tidspunkt gå ned ad den vej, skal vi have alle de nødvendige værn, så ingen føler sig presset til det.

- Situationer, hvor nogle måtte presse et menneske til det, skal vi gøre alt, hvad vi kan, for at slå ring omkring, siger hun på et kort pressemøde på Christiansborg under åbningsdebatten torsdag.

Socialdemokratiets sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen (S) er modsat sin statsminister og partifælle imod aktiv dødshjælp. Han er fortaler for, at hvert enkelt medlem i folketingsgruppen selv gør sin stilling op.

Ifølge statsministeren vil det være op til en diskussion på et gruppemøde, om medlemmerne skal sættes fri, hvis der skal stemmes om et lovforslag om aktiv dødshjælp.

Debatten skal ske med afsæt i Det Etiske Råds redegørelse, som kom onsdag, hvor 16 ud af 17 medlemmer er imod.

Blandt flertallet i rådet er Merete Nordentoft, der er professor i psykiatri på Københavns Universitet.

Hun frygter, at aktiv dødshjælp vil føre til, at mennesker, der trods alvorlig sygdom fortsat ønsker at leve, kan føle et pres til at komme herfra.

Statsminister Mette Frederiksen (S) genstartede debatten, da hun i juni holdt åbningstale til Folkemødet, hvor hun sagde, at hun er tilhænger.

Siden gav regeringstoppen et interview i Politiken, hvor den gjorde sig tanker om emnet og opfordrede til en national diskussion.

Det førte til, at Det Etiske Råd offentliggjorde sin udtalelse onsdag.

I sidste ende er det en politisk beslutning, og flertalsregeringen har endnu ikke lagt sig fast. I stedet vil den have en offentlig debat og vil nedsætte et udvalg for en mere værdig død.

Regeringen ventes inden for nogle uger at offentliggøre et kommissorium og udvælge medlemmer. Sognepræst og forfatter Kathrine Lilleør er allerede valgt som formand.

Statsministeren fremhæver, at meningsmålinger viser, at et stort flertal af borgerne er for.

- Jeg er i lighed med et meget stort flertal af danskerne selv personligt meget stærk tilhænger af, at vi får aktiv dødshjælp i Danmark.

- Jeg har noteret mig, at Etisk Råd er imod, det kommer ikke bag på mig. Jeg har bemærket, at der er en strømning indenfor det sundhedsfaglige Danmark og en strømning, som er stærk hos os, der ikke har rødder i det sundhedsfaglige.

- Det er ikke en diskussion, vi bare lige tager og får overstået. Den skal vi bruge noget tid på som menneske og som samfund. Og så vil regeringen på baggrund af det tage stilling til, hvordan vi ser det fremadrettet, siger Mette Frederiksen.

Kilde: /ritzau/