Grønlandsk minister: Danmark skal betale bloktilskud – også efter vi bliver selvstændige

Selv om Grønland erklærer sig selvstændigt, mener man fra den grønlandske regerings side, at Danmark skal fortsætte med at betale bloktilskud.
Billede fra den afsluttende partilederrunde på statsmediet KNR forud for aprilvalget på Grønland
Billede fra den afsluttende partilederrunde på statsmediet KNR forud for aprilvalget på Grønland

Lars Bjørknæs,

30/06/2021

Tidligere på året fik Grønland en ny regering, Naalakkersuisoq, efter en koalition ledet af det nationalistiske og stærkt venstreorienterede parti IA, overtog magten fra Siumut, som ellers næsten uafbrudt har siddet på regeringskontorerne siden Hjemmestyrets indførelse i 1978.

Øget uafhængighed fra Danmark er da også en udtalt ambition for den nye IA-ledede regering, men det store spørgsmål er, hvordan selvstændighed skal finansieres uden hverken direkte og indirekte økonomisk støtte fra Grønland. Men i forbindelse med et foredrag tidligere på måneden, løftede den grønlandske minister for udenrigsforhold, Pele Broberg fra Partii Naleraq, ifølge det grønlandske medie Sermitsiaq.AG en del af sløret for, hvordan en grønlandsk stat kan finansieres. For ifølge ham, sikrer en FN-resolution nemlig, at grønlænderne selv efter selvstændighed, kan kræve udbetaling af bloktilskud fra Danmark :

- Når vi kigger på FN's resolution 1514 står der, at tidligere kolonier ikke må forsinkes i deres selvstændighed på grund af mangel på uddannelse, mangel på finansiering eller mangel på politisk parathed.

Ifølge Sermitsiaq.AG regner Selvstyret i år med, at det får samlede indtægter for lige over 7 milliarder kroner. Over halvdelen af disse udgøres af bloktilskuddet, som forventes at stå de danske skatteydere i omkring 4 milliarder kroner.