CEPOS: Politikerne skal ikke blande sig i cheflønninger

Et forslag fra Socialistisk Folkeparti om at lave et statsligt reguleret loft for topchefers lønninger har fået CEPOS-direktør Martin Ågerup til tasterne.
Martin Ågerup. (Foto: PR-foto fra CEPOS)
Martin Ågerup. (Foto: PR-foto fra CEPOS)

Claes Kirkeby Theilgaard,

25/01/2020

Socialistisk Folkepartis gruppeformand Jacob Mark kaldte topchefers lønninger "gift for samfundet", da han i denne uge præsenterede et forslag om et loft for netop cheflønninger.

Helt konkret foreslår SF, at en topchef ikke må tjene mere end 20 så meget som den lavestlønnede i samme virksomhed. Det forslag møder nu heftig kritik fra Martin Ågerup, der er direktør i den borgerlige tænketank CEPOS.

I et længere indlæg på CEPOS' Facebook-side går Ågerup til angreb på SF-forslaget, som også har mødt tøvende opbakning fra det socialdemokratiske regeringsparti.

- S og SF vil tilsyneladende sætte en stopper for direktørernes ’monsterlønninger’. Men det kan altså blive dyrt for dig og mig, indleder tænketanksdirektøren og fortsætter:

- Forargelsen over høje lønninger til topchefer er ikke noget nyt. Jeg tror, at de fleste mennesker ikke som sådan har noget problem med høje lønninger, så længe de afspejler den værdi, man skaber som medarbejder.

Martin Ågerup mener, at forargelsen over de høje lønninger grunder i, at de fleste ikke forstår, hvorfor topchefer kan være f.eks. de 52 millioner kroner i årsløn værd, som Carlsbergs topchef Cees 't Hart tjener. Ågerup afviser desuden de ofte fremførte argumenter om, at forbrugerne betaler for de høje cheflønninger.

I stedet påpeger han, at Cees 't Hart meget vel kan være sin høje løn værd. Det samme gælder i øvrigt for andre topchefer.

- Problemet er, at der jo også er den mulighed, at Cees ’t Hart faktisk er sin løn værd og mere til. Når man tænker nærmere over det, er det ikke så svært at forestille sig, skriver Ågerup og peger på det store overskud på 5 milliarder kroner som Carlsberg havde i 2018.

Ifølge Martin Ågerup er det tåbeligt af politikerne at tro, at de er bedre til at fastsætte lønninger i private virksomheder end de ledelser, der sidder i virksomhederne.

Og så pointerer tænketanksdirektøren, at et loft over cheflønninger kan skade Danmarks økonomiske vækst og konkurrenceevne.

- Denne politiske indblanding kan blive meget dyr for os alle sammen. Hvis virksomheder bliver afskåret fra at finde de bedst egnede topchefer i udlandet, og hvis de bedst egnede danskere forlader landet til fordel for bedre lønnede topchefstillinger i udlandet, vil danske virksomheders produktivitet og overskud lide, skriver Martin Ågerup.

Han runder sit indlæg af med et citat fra Lundbecks bestyrelsesformand Lars Rasmussen: "Der er kun en ting, der er dyrere end en god ledelse, det er en dårlig ledelse".