USA-rejse til 2.5 millioner kroner: Villy Søvndal og toppen af pensionsfirma drog i samlet flok til Silicon Valley

Kunderne hos PKA Pension måtte i dén grad have pungen op af lommen, da selskabets top rejste til den amerikanske vestkyst.
Region Syddanmarks pressefoto af Villy Søvndal
Region Syddanmarks pressefoto af Villy Søvndal

Lars Bjørknæs,

29/04/2021

Selv om Villy Søvndal igen og igen har krævet nedbringelse af CO2-udledningen og derfor behovet for mindre flyvninger og samtidig har kritiseret store multinationale selskaber, var han alligevel blandt deltagerne, da PKA Pension i oktober og november 2019 sendte en stor delegation til området omkring San Francisco.

Det skyldtes ønsket om at kigge nærmere på en række investeringer i de såkaldte tech-firmaer, der befinder sig i dette område. Eksempelvis i skikkelse af Amazon og Google, der begge har deres hovedkvarterer i det såkaldte Bay Area.

Villy Søvndal havde opbakning fra hele 46 rejsekammerater, da PKA Pensions studietur ad to omgange løb af stablen i det sene efterår 2019. Det da de første 23 deltagere satte sig ombord på flyet den 28. oktober 2019, mens de resterende 24 deltagere boardede den 25. november 2019.

Forhold der fremgår af en rejsebeskrivelse, som 180grader.dk er i besiddelse af. Den fastslår samtidig, at prisen for de 47 rejsende lå lige omkring de 2.5 millioner kroner – svarende til en pris på i runde tal 50.000 kroner per deltager.


Tavshed fra Søvndal – og ingen kommentarer fra rejsekammerater

Den tidligere udenrigsminister, der aktuelt repræsenterer SF i Regionsrådet i Region Syddanmark og til efterårets kommunalvalg går efter borgmesterposten i Kolding, deltog på USA-turen på vegne af PK Socialrådgivere, socialpædagoger og kontorpersonale. En af de forskellige pensionskasser, der er knyttet til PKA Pension.

Men lige så hurtig Villy Søvndal, der tidligere er blevet afsløret i at flyve med Ryanair på trods af sit partis udtalte modstand mod lige præcis det irske lavprisselskab, tilsyneladende var til at pakke kufferten, lige så svær er han at få i tale omkring USA-rejsens udgifter og dens indhold. Således er han ikke vendt tilbage på 180grader.dks henvendelser.

Det er da også kun et fåtal af de andre rejsedeltagere 180grader.dk har kontaktet, der har haft lyst til at fortælle om deres oplevelser. De få der er vendt tilbage har typisk alene oplyst, at de ikke har nogle kommentarer.

Det drejer sig blandt andet om Mads Bilstrup, formand for Dansk Socialrådgiverforening, og Dorthe Boe Danbjørg, der er næstformand hos Dansk Sygeplejeråd.


Rejsen til USA for PKA Pension, der er pensionskasse for blandt andet en række typiske lavtlønsgrupper indenfor den offentlige sektor, er en historie, vi følger op på de kommende dage her på 180grader.dk.