Regionsrådsformand om USA-rejse til 2.5 millioner kroner: Spørg en anden end mig

Lige så hurtigt de pakkede rejsetaskerne, lige så svære er politikere og fagforeningsbosser at få i tale, når det handler om en dyr studierejse til USA på vegne af pensionskasse.
Region Syddanmarks pressefoto af Stephanie Lohse
Region Syddanmarks pressefoto af Stephanie Lohse

Lars Bjørknæs,

29/04/2021

2.5 millioner kroner.

Så stor lød regningen på, da toppen hos PKA Pension det sene efterår 2019 satte sig om bord på flyet til USA. Det i retning af San Francisco, for her at besøge en række af de såkaldte tech-firmaer, der hører hjemme i området.

Som 180grader.dk tidligere i dag kunne afsløre, var en af deltagerne Villy Søvndal. Den tidligere udenrigsminister, der aktuelt er at finde i Regionsrådet i Region Syddanmark og til det forestående kommunalvalg går efter posten som borgmester i Kolding, har ellers tidligere udtalt sig særdeles kritisk om store internationale selskaber som Google og Amazon, ligesom han også har krævet et opgør med forbruget af flyrejser – af hensyn til nedbringelsen af CO2-udledninger.

Alligevel var han altså at finde på flyet, som for hans vedkommende afgik den 25. november 2019. Den 28. oktober 2019 var den første del af PKA Pensions studierejse til USA blevet skudt i gang, hvilket gjorde at der i alt kunne sendes 47 deltagere på tværs af Atlanten, for at nå frem til den amerikanske vestkyst.


Begrænset lyst til at tale om dyr USA-rejse

Villy Søvndal var dog langt fra den eneste politiske profil, der var en del af den store PKA-delegation. Således var også formanden for Region Syddanmark, Stephanie Lohse, med på studierejsen, hvor hun repræsenterede PK Sygeplejersker og lægesekretærer.

På 180grader.dk har vi spurgt Stephanie Lohse, hvad hendes holdning er til, at der blev brugt 2.5 millioner kroner af pensionsmedlemmernes penge på en USA-tur. Lige som vi også har spurgt hende, hvad det faglige indhold præcist bestod i. Men i en kortfattet email svarer Stephanie Lohse, at hun alene vil henvise til ansatte hos PKA Pension.

En tilgang der også går igen hos andre af dem, der var med på den iøjnefaldende USA-rejse. Det drejer sig blandt andet om Mads Bilstrup, formand for Dansk Socialrådgiverforening, og Dorthe Boe Danbjørg, der er næstformand hos Dansk Sygeplejeråd.


Rejsen til USA for PKA Pension, der er pensionskasse for blandt andet en række typiske lavtlønsgrupper indenfor den offentlige sektor, er en historie, vi følger op på de kommende dage her på 180grader.dk.