Myte om isbjørne afvist : De har det fint – selv med mindre havis

Ny forskning afliver myte om, at isbjørne risikerer udryddelse på grund af klimaforandringer.

Lars Bjørknæs,

11/03/2021

Vi har hørt det igen og igen fra miljøbevægelserne – at isbjørnene stod foran udryddelse på grund af klimaforandringer. Men nu viser ny forskning, at dette langt fra er tilfældet.

Faktisk viser netop offentliggjorte opgørelser, at der i 2020 var cirka 30.000 isbjørne i det arktiske område omkring Nordpolen. I 2015 var der 26.000. Dermed kan man grundigt aflive myten om, at klimaændringerne medfører, at isbjørne dør af sult, når der bliver mindre havis.

Tallene fremgår af "State of the Polar Bear Report 2020", som netop er udgivet af det britiske The Global Warming Policy Forum. Rapporten er skrevet af biologen Susan Crockford, som i en længere årrække har forsket i arktiske forhold.

Derfor har hun også forsket i, hvordan isbjørnebestanden har udviklet sig.


Lobbyorganisation bag udbredelse af myte om isbjørnenes bestandnedgang

Isbjørnes forestående udryddelse er en myte, der i høj grad skyldes lobbyorganisationen IUCN, efter den i 2015 opførte isbjørnene på sin "Red List" over dyr, som er truet af udryddelse. På trods af at antallet er isbjørne er stigende, optræder isbjørnene stadig på listen som værende ”truet”.

I Susan Crockfords rapport har man grundigt undersøgt 8 af de 19 isbjørnepopulationer, som findes i Arktis. Heraf er der i to af grupperne sket et lille fald i antallet af dyr, i resten er der enten et stabilt eller voksende antal – på trods af store reduktioner af havisen i deres habitat.

Det på trods af, at størrelsen af havisen i 2020 var den mindste, der er målt siden 1979, men alligevel er antallet af isbjørne altså steget med 4.000. På samme måde som der heller heller ikke har kunnet dokumenteres sultedød, kannibalisme, eller druknedød blandt isbjørnene. Der er således intet, der tyder på at isbjørnene har svært ved at overleve den isfri sæson.

Susan Crockford og hendes forskerhold har derved fundet evidens for, at isbjørnene er mere fleksible end antaget, og at mindre sommeris nærmest har gavnet dyrenes sundhedstilstand.