Kontrol: Hver fjerde landmand overtræder reglerne

Fødevarestyrelsen har fundet mangler i opstaldningen af kalve i 24 procent af de kontrollerede besætninger.
Kalve har nogle fysiologiske og sociale behov, som skal være opfyldt, for at de kan udvikle en sund adfærd. (Arkivfoto).
Kalve har nogle fysiologiske og sociale behov, som skal være opfyldt, for at de kan udvikle en sund adfærd. (Arkivfoto).

180Graders Redaktion,

21/09/2023

Der er klare krav til kalves fodring, pasning og staldforhold.

Alligevel har Fødevarestyrelsen fundet fejl og mangler i 24 procent af de kontrollerede besætninger.

Ud af 308 kontrollerede besætninger blev der givet sanktioner i 73 tilfælde. Det vil sige, at hver fjerde landmand har fået sanktioner for at overtræde reglerne.

Det skriver Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse.

Kalve skal fodres mindst to gange om dagen. De skal have adgang til sutteflaske, -kar eller -spand, så de får dækket suttebehov, når de fodres med mælk.

Flest sanktioner (16 procent) blev givet for manglende opfyldelse af suttebehov samt for manglende adgang til hudpleje i form af børster eller lignende (16 procent).

Når kalven er over otte uger gammel, skal den kunne se og røre andre kalve - og derfor må den ikke holdes i enkeltboks.

Den tredje hyppigste sanktion er i den forbindelse givet for opstaldning af kalve i enkeltbokse (5 procent).

- Selv om mange landmænd gør en indsats, så er det bekymrende, at en fjerdedel af kontrollerne viser, at de ikke har styr på dyrevelfærdsreglerne. Vi går nu i dialog med brancheorganisationerne om, hvordan vi sammen kan øge kendskabet til reglerne og baggrunden for dem, siger enhedschef i Fødevarestyrelsen Christian Strøyer i pressemeddelelsen.

Kilde: /ritzau/