Engell optræder gratis for Mette Frederiksens spinhær - med foredrag andre skal betale 20.000 kroner for

Når Hans Engell sidder i Besserwisserne eller i spalterne og roser regeringen, er det de færreste, som véd, at Engell har optrådt for Mette Frederiksens stadigt stigende hær af spindoktorer. En ydelse han har doneret gratis til regeringen, selv om han normalt tager 20.000 kroner per foredrag.

Lars Bjørknæs,

07/09/2021

Siden sin afgang fra politik, hvilket blandt andet inkluderede en periode som konservativ forsvarsminister, har Hans Engell været en af de mest benyttede politiske kommentatorer i de danske medier. Ikke kun hos faste arbejdspladser som TV2 og Ekstra Bladet, men også bredt i medielandskabet.

Således har han eksempelvis løbende udtalt sig om den siddende regerings politik, ligesom han også konsekvent har givet sit besyv med, når det har handlet om embedsværkets håndtering af aktuelle sager. Men som 180grader.dk i samarbejde med Bjoerknaes.dk nu kan afsløre, er det sket samtidig med, at Hans Engell i dén grad må siges at have plejet omgang med ikke kun socialdemokratiske ministre, men også mange af de embedsmænd, der står for at udarbejde og iværksætte regeringens mediestrategier.

Det skete i forbindelse med et seminar afholdt den 30. januar 2020, hvor Hans Engell holdt et oplæg om blandt andet mediernes vurderinger.


Måneder om at udlevere simple informationer omkring seminar

Ifølge fremsendte aktindsigter fra Statsministeriet, deltog omkring 90 embedsmænd med fokus på kommunikation på seminaret. Blandt deltagerne var pressechef i Sundheds- og Ældreministeriet, Christian Lehmann, kommunikationschefen hos Finansministeriet, Sigga Nolsøe, ligesom også pressechefen hos Udlændinge- og Integrationsministeriet, Pelle Dam, lagde vejen forbi.
Normalt vil oplægsholdere som Hans Engell modtage en egentlig betaling, men dette var dog ikke tilfældet for den tidligere minister. Således oplyser Statsministeriet i en email, at tv-kommentatoren stillede sig tilfreds med en mindre vingave :
- Det kan oplyses, at Hans Engell modtog en vingave med fire flasker vin fra Statsministeriets vinbeholdning til en samlet værdi af 870 kroner.
Der har dog langt fra været tale om simple oplysninger at få udleveret fra Statsministeriet, som igen og igen med noget nær enslydende begrundelser, udsatte fremsendelsen af oplysningerne omkring Hans Engells deltagelse på kommunikationsseminaret.


Mangeårig korrespondent afviser TV2s forklaring
Den reelt gratis optræden skal ses i forhold til, at Hans Engell ifølge forskellige bookingbureauer Bjoerknaes.dk har været i kontakt med, normalt tager omkring mindst 20.000 kroner for at holde foredrag, hvortil kommer udgifter til moms og transport. Eller sagt på en anden måde, så donerede Hans Engell sidste vinter reelt et foredrag til en værdi af mindst 20.000 kroner, da han besøgte regeringsseminaret.
Ifølge TV2, hvor Hans Engell fast optræder som politisk kommentator i blandt andet programmet Besserwisserne og ofte giver regeringen positive vurderinger, er der dog ikke noget galt i, at en af statsmediets mest benyttede kommentatorer optræder gratis for regeringens kommunikationsfolk. Således udtaler Thomas Funding, chefredaktør på TV2 Nyhederne, til Bjoerknaes.dk at det blot viser Hans Engells popularitet :
- Jeg kan ikke se, at det skulle være et problem, at folk i statsadministrationen og regeringen inviterer Hans Engells til ulønnet at komme og uddybe sine analyser af dansk politik. Det understreger blot, at Hans Engell er en af de mest vidende og skarpe kommentatorer i landet.


Erfaren korrespondent : Problematisk parløb mellem journalister og magthavere
Det er dog ikke en holdning, der deles af Erik Høgh-Sørensen. Ud over i en årrække at være Ritzaus korrespondent i Bruxelles, er han blandt andet også forfatter til bogen Mod vinden. For ifølge ham, medfører Hans Engells optræden for regeringens pressefolk en egentlig risiko for, at den tidligere minister derved kommer lidt for tæt på dem, han efterfølgende skal vurderer :
- På den ene side ville det jo være forkert, hvis Engell modtog betaling, for så fremstår han jo købt og betalt af Mette Frederiksen. På den anden side er det altid en fare for en politiske kommentator at socialisere gratis med de politiske miljøer, som vedkommende skal dække med tilstræbt objektivitet. Lige netop Hans Engell må også bedømmes på, at han efter afgangen fra aktiv politik har gjort et godt og hæderligt forsøg på at skarp, fair og tilstræbt objektiv imod alle partier. Han har i øvrigt også holdt oplæg for Dansk Folkeparti. Men den journalistiske dyds sti er smal og fuld af bump, så han må have overvejet perspektiverne i at give råd til den magtfuldkomne statsminister og hendes alt for store og alt for højt betalte hær af spindoktorer.
I det hele taget mener Erik Høgh-Sørensen, at man som seer og lytter skal være meget påpasselig med at tage vurderinger fra kommentatorer for gode varer. Selv i forhold til Hans Engell, som ifølge Erik Høgh Sørensen ellers er blandt de klart bedste danske politiske kommentatorer.

Via TV2 har Bjoerknaes.dk kontaktet Hans Engell, men han er ikke vendt tilbage på henvendelserne.