Udgangspunktet indenfor den offentlige forvaltning er, at når der begæres aktindsigt, skal de efterspurgte bilag eller oplysninger fremsendes indenfor syv arbejdsdage. Det i realiteten uanset hvem der søger, ligesom personen eller organisationen der begærer fremsendelsen, heller ikke er forpligtet til at give nogen nærmere årsag.
Men sådan har det langt fra været i forhold til de udgifter, som statskassen foreløbigt har afholdt til dén Grundlovssag mod Mette Frederiksen, der måske til manges overraskelse verserer ved domstolene. Sagen er anlagt af Organisationen for Oplysning om Corona Virus COVID-19, hvis frontfigur er den tidligere læge, Søren Ventegodt. En sag Kammeradvokaten på vegne af Mette Frederiksen, forsøgte at få afvist ved Københavns Byret. Men herfra lød vurderingen i første omgang, at kravene var så reelle, at der var behov for udmeldelse af syn og skøn – hvorfor sagen stadig verserer i retssystemet.
Siden vi på 180grader.dk for første gang omtalte sagen tilbage i marts, har vi forsøgt at få oplyst, hvilke udgifter skatteyderne foreløbigt har haft til at forsvare Mette Frederiksen. Det er sket ved at begære aktindsigt i fakturaerne fra Kammeradvokaten hos Sundhedsministeriet, der i denne sammenhæng fungerer som sekretariat for statsministeren.
Men indtil tidligere på ugen, har Sundhedsministeriet igen og igen fremsendt de samme standardbesvarelser. Her i er fremgået, at ministeriet ikke har haft mulighed for at finde frem til de formentligt i forhold til antal, overskuelige fakturaer Kammeradvokaten har fremsendt for at repræsentere Mette Frederiksen og resten af regeringen.
Nu synes der dog tilsyneladende til en vis grad at være kommet skred i tingene, da ministeriet skriver i en email, at efter fire måneder har været i stand til at lokalisere, hvilke fakturaer der faktisk er tale om.
Hvornår udleveringen faktisk kommer til at ske, synes dog stadig at være et meget åbent spørgsmål. For ministeriet oplyser, at man har sendt fakturaernes indhold i høring hos Kammeradvokaten. Det private advokatfirma, som på mange måder har monopol i forhold til at repræsentere staten i retssager og rådgive den juridisk, har tidligere nægtet indsigt i, hvad den opkræver det offentlige – og hvorfor.
Sundhedsministeriet oplyser, at man forventer at vende tilbage i løbet af juli. Det dog på et tidspunkt, hvor en stor del af dets embedsmænd, må forventes for længst at være gået på sommerferie.