Hold hvepsene væk: Pebermynte og 3 andre planter, der gør arbejdet for dig

Der er intet, der kan ødelægge en hyggelig forårsaften, som de plageånder!
Foto: Ralph fra Pixabay
Foto: Ralph fra Pixabay

Jens Asbjørn Bøgen,

09/05/2023

Selvom hvepse er gode for biodiversiteteten, kan de sommetider blive en pestilens for folk. Det er en frustrerende oplevelse.

Heldigvis er der råd. De her 5 planter er nemlig en gave til havefolkene, der vil reducere mængden af hveps.

1. Pebermynte og grønmynte

De fleste elsker duften af mynte eller at få den i en kold Mojito på en varm sommerdag. Men for dyr er det anderledes. De bryder sig på ingen måde om den skarpe duft, der strømmer ud af planten. Og den frastøder både fluer, myrer og gnavere.

Og den er let at passe i enhver have. Den vokser hurtigt og trives i fuld sol eller delvis skygge med almindeligt vand for at give fugtig jord. Når den er fuldvoksen, kan du trimme bladene og putte dem i din madlavning.

2. Malurt

En anden plant, der vil holde hvepsene i skak, er malurt. Tidligere blev den brugt til medicinske formål, men den bliver nu brugt som ingrediens i absinth og vermouth. Og det er netop stoffet malurt, der er giftigt for hveps og andre skadedyr.

Den foretrækker at vokse i solen til den tørre side. Og hurtigtdrænende jord ville være bedst. Den er dog meget giftig for børn, så derfor er det bedst, den står i børnefrie haver.

3. Citrongræs

Citrongræs er en rigtig universel plante, da den har en del forskellige brugsmuligheder. Den kan bruges til at putte i mad og give den en lækker citrussmag. Den kan også bruges til alle typer medicinske formål fx forkølelse.

Og hvepse tåler ikke den intense lugt af citrongræs, som produceres af citronellaolien, som den indeholder. Faktisk holder denne citronagtige duft fluer, myg og gnavere på afstand på samme tid. Den er derfor en tro væbner, hvis du kæmper med skadedyr i din have eller i dit hjem. 

4. Eukalyptus

De fleste kender eukalyptustræet og dets mange muligheder. Den producerer nemlig en olie, der ofte bliver brugt til at reducere smerter og betændelse. Nogle fortæller endda om, at den hjælper med at reducere stress og andet.

Den overvældende duft holder alle typer uvelkomne skadedyr på afstand. Og faktisk vil duften af ​​eukalyptus holde såvel hvepse, fluer, mider og myg for at nævne nogle få på afstand. Den foretrækker varme og fugtige forhold. Fuld sol er bedste for den.

Eukalyptusolie er giftig, hvis den indtages, så undgå denne plante, hvis du har små børn.