Radikale Venstre vil indføre klimaskat på alt forurening

Radikale Venstre vil indføre en klimaskat på alt forurening. Det er ifølge partiet det bedste redskab til at nå klimamålet om 70 procent reduktion af drivhusgasser frem mod 2030.
Morten Østergaard kort inden hans partiledertale på Folkemødet på Bornholm i 2015. (Foto: Johan Wessman/News Øresund)
Morten Østergaard kort inden hans partiledertale på Folkemødet på Bornholm i 2015. (Foto: Johan Wessman/News Øresund)

Claes Kirkeby Theilgaard,

05/01/2020

Den nye klimalov sætter et klart mål om, at Danmark skal reducere sin udledning af drivhusgasser med 70 procent frem mod 2030.

Alle partier i Folketinget bortset fra Liberal Alliance og Nye Borgerlige har lagt stemmer til klimaloven, men hidtil har der ikke været nogle bud på, hvordan klimalovens mål om 70 procent reduktion skulle indfries.

Nu kommer Radikale Venstres partileder Morten Østergaard dog på banen med et bud på, hvordan målet kan blive til virkelighed.

Spørger man Østergaar, er det bedste værktøj til grøn omstilling og reduktion i udledning af drivhusgasser en omfattende skattereform, hvor der indføres en klimaskat på alt forurening.

Det skriver Politiken.

- Det skarpeste redskab i skuffen er skatter og afgifter. Vi skal sige åbent og ærligt til folk, at vi kan ikke leve på den måde, vi gør nu, vi kommer til at omstille os alle sammen, siger Østergaard.

- Derfor skal det være billigere at leve grønt og dyrere at leve sort. Det gælder, når vi transporterer os, når vi køber ind, det gælder vores arbejdspladser. Det gælder i samfundet generelt. Det er det princip, som skal være en ledetråd for en omstilling af skattesystemet, fortsætter han.

Radikale Venstre vil beskatte al CO2-udledning, så forurening kommer til at koste penge, uanset hvor den kommer fra. Dog mener Østergaard, at man i samme ombæring skal se på at lette skatten andre steder.

- Det kunne oplagt være på indkomstskatten. Vi skal også kigge på, at dem, der er på overførsler, også har råd til at betale, så det kunne være på personfradraget. Alt, hvad der handler om grundindkomsten, siger han og understreger, at formålet ikke er at få flere penge i statskassen.