I dag fylder Dronning Margrethe 80 år, og det skal hun ønskes et stort tillykke med. Den kongelige fødselsdag betyder, at Danmark i dag går i hovedløs ekstase, mens alt omkring os bliver til én stor fødselsdagsfejring af landets monark - selv i en coronatid som denne.
Det, der for alvor præger enhver fødselsdagsfejring af Dronning Margrethe, såvel som andre kongelige, er, at der er lukket fuldstændigt ned for al kritik. Ja, det er faktisk normaltilstanden i monarkiet Danmark: at man ikke kritiserer de kongelige, men snarere ukritisk hylder og tilbeder.
Kongehuskritik er nærmest et tabu, og jeg har som republikaner oplevet alt fra nedsablinger fra royalistiske disciple over udskamning, trusler og egentlige fysiske overfald.
Netop på Dronningens fødselsdag vil mange sikkert ønske sig, at landets republikanere blot ville tie stille. Men det er præcis på dage som i dag, at kongehuset bør kritiseres mest.
Dronning Margrethe er nemlig ikke blot en ældre dame, der fylder 80 år. Hun er spydspids for kongehuset; en institution, der er den direkte modsætning til alt, der er godt i Danmark: demokrati, lighed for loven og frihedsrettigheder.
På en mærkedag som Dronningens 80-års fødselsdag bør vi alle stoppe op og reflektere. Ønsker vi virkelig at leve i et land, hvor landets statsoverhoved kører rundt i guldkaret for skatteyderne penge, ikke er demokratisk valgt og er hævet over loven?
Danmarkshistorien er en fortælling om en slidsom kamp for mere demokrati, mere frihed og mere lighed. I den kamp har kongehuset været fjende nummer ét, og det er det stadig. Det skal vi ikke være blinde for, uanset om den siddende monark i dag fylder 80 år.
Jeg vil derfor komme med en opfordring: lad os ikke bruge Dronningens 80-års fødselsdag på at fejre hende, men på for alvor at starte en debat om kongehusets afskaffelse. Sådan kan vi langt om længe få en åben og ærlig debat om kongehuset og måske få gjort Danmark til et mere frit, demokratisk og lige land.
Dette er en leder skrevet af 180Graders chefredaktør. 180Grader er en borgerlig-liberal netavis, og det kommer til udtryk i lederne. Vi skelner skarpt mellem vores frie, uafhængige journalistik og vores opinionsstof, herunder ledere.
Læs mere om, hvordan du selv kan bidrage til debatten på 180Grader her.