Jyllands-Posten, der for altid vil være mærket af sine satiretegninger af profeten Muhammed, er endnu engang kommet i søgelyset for sin satire. Denne gang er det ikke islamister, der har set sig sure på den danske avis, men derimod det kommunistiske og totalitære kinesiske styre.
En satiretegning af Kinas flag, hvor de fem stjerner er skiftet ud med den dødelige coronavirus, har fået den kinesiske ambassade til at kræve en officiel undskyldning fra Jyllands-Posten og Niels Bo Bojesen, der har tegnet tegningen.
Dermed forsøger Kina at udøve magt på dansk jord og udbrede deres forskruede, intolerante opfattelse af ytringsfriheden - men det skal de ikke lykkedes med.
I en pressemeddelelse skriver den kinesiske ambassade, at tegningen overskrider "de etiske grænser for ytringsfriheden" og er "en fornærmelse mod den menneskelige samvittighed".
Også det kinesiske handelskammer i Danmark kritiserer tegningen og forklarer deres holdning til satiretegningen med en variant af den klassiske "vi respekterer ytringsfriheden, men..."-frase.
Generelsekretæren for handelskammeret mener, at tegningen kun har haft til hensigt at udtrykke "hån, spot og latterliggørelse" af Kina. Det afviser Jyllands-Postens chefredaktør Jacob Nybroe dog pure.
I stedet handler tegningen ifølge Nybroe blot om at illustrere, at Kina "slås med en virus, og that's it". Hvis man end ikke kan få lov at illustrere den slags for det kinesiske styre, står det slemt til.
Men selv hvis det var tilfældet, at avisen helt bevidst havde ønsket at håne kineserne og de mange, der er døde af og smittede med coronavirussen, skulle de have lov til det.
Det ville for nogen virke usympatisk, men det ville Jyllands-Posten i givet fald være i sin fulde ret til.
Sådan er vilkårene i et demokrati. Hån, spot og latterliggørelse er noget, man må tolerere. Det er ingen hovedregel, at satire skal være rart og behageligt - snarere tværtimod.
Jyllands-Posten har en særlig position i debatten om satire og ytringsfrihed. Avisen stod fast under Muhammedkrisen, men har siden valgt at bøje sig for voldsmændene og ikke genoptrykke de famøse Muhammedtegninger. Heldigvis tyder alt indtil videre på, at avisen ikke bøjer sig for de totalitære kinesere, og chefredaktør Jacob Nybroe afviser da også at give en undskyldning for satiretegningen.
Lad os håbe, at avisen står fast, selv hvis sagen udvikler sig - og at danskerne står sammen med dem.
Satire er en hjørnesten i en fri debat i et frit land, og det kan forståeligt nok være svært at forstå for nogle totalitære, kommunistiske kinesere. Netop derfor er det vigtigt, at vi danskere minder kineserne om, hvad frihed egentlig indebærer.
Kina er ikke et land, der skal forsøge at belære os om ytringsfrihed. Danmark og danske aviser står ikke til ansvar overfor et totalitært styre som det kinesiske.