Stod bag ni bilbrande: Antifascist med tilknytning til Ungdomshuset og BumZen dømt

Baldersgade på Nørrebro har gennem længere tid været hærget af en lang række bilbrande

Claes Kirkeby Theilgaard,

06/11/2019

Baldersgade på Nørrebro har gennem længere tid været hærget af en lang række bilbrande. Mere præcist har Baldersgade over få måneder været ramt af hele ni påsatte bilbrande. Nu er en 27-årig etnisk dansk mand, der har boet i Ungdomshuset på Dortheavej 61 og det antifascistiske kollektiv BumZen tilstået at være gerningsmand bag brandene, skriver Berlingske.

Sagen blev afviklet som en tilståelsessag, og den 27-årige antifascist blev idømt et års ubetinget fængsel. Samtidig blev han dømt til at betale over en million kroner i erstatning til ejerne af de biler, han har brændt af. Den fulde erstatningssum er dog ikke gjort op endnu.

Det antifascistiske kollektiv BumZen ligger på Baldersgade på Nørrebro i København, hvor bilafbrændingerne også fandt sted.

Kollektivet er kendt for at være et samlingssted for voldsparate venstreradikale tilknyttet forskellige antifascistiske og andre venstreekstreme grupperinger. Flere gange er kollektivet blevet ransaget af politiet, og der er ofte fundet våben og foretaget anholdelser på stedet.

Gerningsmand: Jeg var påvirket og en idiot

Den 27-årige gerningsmand forklarede sig med, at han var påvirket, da han i perioden 30. august til 23. oktober i år antændte de ni biler ved ni forskellige episoder.

”Jeg var påvirket og en idiot. Jeg tænkte ikke rigtig klart, og til tider går klappen ned. Der er ikke nogen dybere handling bag. Jeg havde bare drukket for meget. Jeg har haft et alkoholmisbrug gennem mange år”, forklarede han.

Undervejs i retssagen kom det frem, at den 27-årige mand havde haft et alkoholmisbrug siden han var 15 år.

Som 15-årig flyttede han i et hjemmebygget skur på Refshaleøen, inden han flyttede videre til Ungdomshuset på Dortheavej 61 i Københavns Nordvestkvarter. Siden er han så flyttet til BumZen, hvor han få meter nede ad gaden fra kollektivet har begået bilafbrændingerne.

Bilbrande slår rekord

Sagen fra Baldersgade ligger sig i slipstrømmen på en generel tendens, hvor der finder stadigt flere bilbrande sted i Danmark. Særligt København og Århus er ramt af tendensen med bilbrande.

I de første ni måneder af 2019 var der hele 648 påsatte bilbrande.

I de tre andre år, som Rigspolitiet har overvåget bilbrande, har niveauet svinget mellem 487 brande i 2016 over 626 i 2017 og til 562 i 2018. Dog er tallene behæftet med en betydelig usikkerhed, da det kan være vanskeligt at afgøre, om brandene er påsatte eller ej.

Kilde: