Retten udsætter straffesag mod Sanjay Shah for tredje gang

- Hvad er det egentlig, vi venter på? Sanjay Shahs forsvarer efterlyser konkret information fra Dubai.
Finansmanden Sanjay Shah er tiltalt for bedrageri mod skattevæsenet for godt ni milliarder kroner. Han nægter sig skyldig. (Arkivfoto).
Finansmanden Sanjay Shah er tiltalt for bedrageri mod skattevæsenet for godt ni milliarder kroner. Han nægter sig skyldig. (Arkivfoto).

Ritzau Ritzau,

02/10/2023

Retten i Glostrup udsætter mandag straffesagen mod Sanjay Shah til 8. januar. Det er tredje gang, at retten må skubbe sagen ud i fremtiden.

Den britiske finansmand sidder fængslet i Dubai og har ikke ønsket at lade sig udlevere til Danmark.

Her venter en tiltale for svindel med refusion af udbytteskat for godt ni milliarder kroner. Det er den hidtil største sag om bedrageri mod de offentlige kasser.

Selv om domstolene i Dubai i april traf en endelig afgørelse om at sende den 53-årige brite til Danmark, er det endnu ikke sket.

Senest forklares forsinkelsen med, at der findes verserende sager mod Shah. Om de handler om kriminelle forhold, eller om det er civile sager, er ikke helt afklaret.

Det oplyser specialanklager Marie Tullin i et retsmøde mandag.

Hun refererer til en melding fra Dubai om, at udleveringen kan ske indenfor "overskuelig fremtid".

Shahs to forsvarere er utilfredse med situationen. De savner konkret besked fra de emiratarabiske myndigheder, fremgår det af deres bemærkninger i retsmødet.

- Hvad er det egentlig, vi venter på? Der er stadigvæk intet konkret. Vi ved ikke engang, hvad vi venter på, man har ikke konkretiseret det, siger advokat Kåre Pihlmann.

- Intet ved vi. Vi ved kun, at der kører et eller andet, siger han.

Retten har for længst sat datoer på i alt 60 retsmøder, og med mandagens afgørelse ryger 21 retsmøder i skraldespanden.

Mandag pålægger retsformanden anklagemyndigheden at sende en skriftlig orientering både til retten og forsvarerne om status på sagen inden retsmødet i januar.

I sagen er også den britiske statsborger Anthony Patterson tiltalt. Han blev udleveret til Danmark i sommer og har siddet varetægtsfængslet siden. Anklagemyndigheden mener, at han var højre hånd for Shahs gigantiske svindel. Begge nægter sig skyldige.

Politiets efterforskning blev indledt i 2015, og anklageskriftet lå klar i januar 2021.

I øvrigt er de fem medlemmer af retten - to juridiske dommere og tre lægdommere - ikke enige.

En af de fem mener, at sagen skal splittes i to.

I komplekset om svindel med udbytteskat er der indtil nu kun faldet en enkelt afgørelse. Den tyske North Channel Bank blev i 2019 idømt en bøde på 110 millioner kroner.

I næste uge indledes en anden straffesag. En britisk mand, der tidligere har arbejdet i Sanjay Shahs selskab Solo Capital, er tiltalt for bedrageri for 330 millioner kroner. Tidligere har anklagere sagt, at de vil kræve fængsel i syv-otte år til manden.

Kilde: /ritzau/