Ny type svindel: Nu går de efter din kalender

De udnytter standardindstillingerne på mange telefoner.
Foto: pressfoto / Freepik
Foto: pressfoto / Freepik

Jens Asbjørn Bøgen,

22/05/2023

Er der noget, vi ikke løber tør for lige foreløbig, så er det svindlere.

Det seneste års tid er det særligt fupopkald, hvor personen i røret udgiver sig for at være fra myndighederne eller en bank, og hele opkaldet er et langt forsøg på at logge informationer ud af offeret.

Informationer, som de kriminelle i sidste ende kan bruge til at sikre sig store, uberettigede summer.

Men nu har en ny type svindel set dagens lys, og denne kan du have været udsat for uden overhovedet at have lagt mærke til det.

De kriminelle er nemlig begyndt at gå efter de intetanende ofres digitale kalendere.

Falske indkaldelser

Appen "Mit Digitale Selvforsvar", som blandt andre Forbrugerrådet Tænk står bag, har skrevet en længere advarsel om den nye type kriminalitet, og her lyder forklaringen, at mange telefoners standardindstillinger betyder, at kalenderen automatisk accepterer alle invitationer.

Faktisk skal svindlerne ikke have adgang til andet end din mailadresse, før de kan fylde din kalender med spam og andre lyssky ting.

Det er vigtigt at understrege, at du ikke nødvendigvis er blevet hacket, eller at din telefon er blevet inficeret med virus, hvis din kalender pludselig er fuld af ukendte aftaler - det er som sagt "bare" en automatisk indstilling, der gør det muligt for de kriminelle bagmænd at fylde din kalender.

Det er dog vigtigt, at du ikke trykker på eventuelle links i de uvelkomne aftaler, eller for den sags skyld tror på indholdet. Du skal faktisk heller ikke afvise aftalerne, da du på den måde afslører overfor svindlerne, at din mail-konto er aktiv - og det vil sandsynligvis resultere i endnu mere spam.

Få løsningen til, hvordan du slipper af med det, længere nede.

Foto: Screenshot, Mit Digitale Selvforsvar

Sådan slipper du af med det

Det er heldigvis ret ligetil at slippe af med de uvelkomne aftaler i kalenderen, selvom det dog kræver et par minutters trykker rundt på telefonen.

Hvis du bruger en Android-telefon, skal du finde din Google-kalender, og hvis du bruger et Apple-produkt, skal du finde frem til både din Google Kalender og Apple iOs.

Sådan gør du ved Android-telefoner, Google Kalender

Åben Google Kalender på din smartphone > Tryk på Menu (de tre vandrette linjer) > Her vil du kunne se dine kalendere > Fjern dem du ikke kan genkende, eller som lyder mistænkelige. Afhængigt af hvordan du bruger din telefons lokale kalender, kan du samme sted trykke "Min telefon" og fjerne "Mine kalendere". Det fjerner muligvis alt svindlen.

Hvis du åbner Google Kalender på din computer kan du yderligere trykke på Indstillinger (tandhjulet) > indstillinger for begivenheder > her kan du ændre "Tilføj automatisk invitationer" fra "Ja" til "Nej, vis kun invitationer, som jeg har svaret på"

Sådan gør du ved Apple-telefoner (iPhones)

Åben indstillinger > Gå ind på "kalender" > Tryk på konti > Her kan du fjerne uønskede konti, der kan have fået adgang til din kalender.

Alternativt kan du gå direkte ind i din kalender-app > Tryk "Kalendere" (nederst i midten)

Her kan du fjerne de uønskede kalender-abonnementer, der fylder din kalender med spam.