Højesteret holder fast i udvisning af drabsdømt palæstinenser

En 25-årig mand blev i 2021 dømt for drab på en ung kvinde i Køge. Han blev dømt til anbringelse.
Højesteret holder fast i udvisning af statsløs mand. (Arkivfoto).
Højesteret holder fast i udvisning af statsløs mand. (Arkivfoto).

Jens Asbjørn Bøgen,

25/08/2023

Højesteret stadfæster en udvisningsdom til en 25-årig statsløs palæstinenser, som i samme sag er dømt for drab på en ung kvinde fra Køge.

Det skriver Højesteret på sin hjemmeside.

Afgørelsen stadfæstes dog med den ændring, at indrejseforbuddet skal gælde i seks år.

Da dommen for drab faldt i byretten i december, blev den 25-årige mand dømt til anbringelse på en psykiatrisk afdeling uden nogen fastsat slutdato.

Anklagemyndigheden ville have haft manden udvist, men han fik i stedet en advarsel i byretten. Den vurdering blev siden ændret i landsretten.

En anden tog livet

Sagen er speciel, fordi det er et drab, som en 19-årig mand udførte. Alligevel blev de to mænd begge dømt for drab.

Det skete, fordi Retten i Roskilde fandt det bevist, at drabet på 20-årige Nicoline Plintic Pedersen blev begået i forening og efter fælles forståelse og forudgående planlægning.

Den 24-årige mand opdigtede en falsk rocker og brugte den falske identitet til at skabe splid mellem Nicoline Plintic Pedersen og den 19-årige mand, som kom til at frygte for sit liv.

De juridiske dommere og nævningerne i byretten mente, at den 24-årige ved at sende en besked til sin ven med teksten "Skaf hende af vejen ?" dermed også ville have sin kammerat til at slå kvinden ihjel.

Eller at han i hvert fald indså det som overvejende sandsynligt, at vennen ville gøre det.

Alene afgørelsen om udvisning blev anket af manden med den begrundelse, at han ikke har en reel tilknytning til andre lande end Danmark, hvor han er født og opvokset.

Højesteret har imidlertid fastslået, at en udvisning ifølge nuværende lovgivning ikke ville være udelukket i sagen.

Særligt med henvisning til, at manden tidligere er straffet for røveri. I den forbindelse blev han desuden tildelt en advarsel om udvisning.

Kilde: /ritzau/