Rusland anklager Vesten for at hjælpe Ukraine med Krim-angreb

Angreb mod sortehavsflåde skete "uden den mindste tvivl" med hjælp fra USA og Storbritannien, mener Rusland.
Et billede taget fra en video viser Ruslands sortehavsflådes hovedkvarter i byen Sevastopol på Krim, der fredag kom under angreb.
Et billede taget fra en video viser Ruslands sortehavsflådes hovedkvarter i byen Sevastopol på Krim, der fredag kom under angreb.

Ritzau Ritzau,

27/09/2023

Rusland anklager USA og Storbritannien for at være involveret i det ukrainske angreb, der ramte den russiske sortehavsflådes hovedkvarter på Krim-halvøen i sidste uge.

De to vestlige lande har længe støttet det "kriminelle regime" i Ukraine, siger det russiske udenrigsministeriums talskvinde, Maria Zakharova, på et pressemøde onsdag.

Angrebet fredag var "uden den mindste tvivl" udført med hjælp fra amerikanske og britiske efterretningstjenester, siger hun.

Hjælpen kom i form af overvågning, satellitter og spionfly, mener Zakharova.

- Det åbenlyse formål med sådanne terrorhandlinger er at aflede opmærksomheden fra de ukrainske styrkers fejlslagne forsøg på en modoffensiv og for at skræmme folk og sprede panik i vores samfund, siger hun.

Den russiske sortehavsflåde hovedkvarter blev alvorligt beskadiget i fredagens angreb, hvor der både blev brugt krydsermissiler og droner.

Ifølge Ukraine blev 34 russiske officerer dræbt. Der er dog ikke fremlagt bevis for det.

Ifølge Ukraine var den øverstkommanderende for sortehavsflåden, Viktor Sokolov, et af dødsofrene.

Men tirsdag delte Ruslands forsvarsministerium billeder og video af Sokolov, der tilsyneladende tager del i et videomøde med blandt andre forsvarsminister Sergej Sjojgu og topfolk i den russiske hær.

Rusland har kun meldt om én savnet person efter fredagens angreb.

Rusland annekterede Krim-halvøen i 2014.

Ukraine satte en modoffensiv i værk for omkring fire måneder siden.

Den ukrainske regering har flere gange understreget, at den også ønsker at befri Krim fra russisk besættelse.

Kilde: /ritzau/dpa