Putin provokerer: Det hele er Vestens skyld

Vi ønsker at slutte krigen i Ukraine, som blev påført os af Vesten, fortæller Putin ledere fra BRIKS-lande.
Ruslands præsident taler på en videoforbindelse til de øvrige deltagere fra BRIKS-landene - Kina, Indien, Sydafrika og Brasilien. Topmødet i sydafrikanske Johannesburg varer tre dage.
Ruslands præsident taler på en videoforbindelse til de øvrige deltagere fra BRIKS-landene - Kina, Indien, Sydafrika og Brasilien. Topmødet i sydafrikanske Johannesburg varer tre dage.

Jens Asbjørn Bøgen,

23/08/2023

I en videotale til lederne for BRIKS-landene forsvarer præsident Vladimir Putin sin krig i Ukraine og hilser deres fælles forsøg på at skabe en modvægt til USA og Vestens dominans velkommen.

Han fortæller lederne fra Kina, Indien, Brasilien og Sydafrika, at det er USA og Europa der er skyld i krigen i Ukraine. Selv ønsker han fred.

- Vores handlinger i Ukraine er dikteret af kun én ting: At slutte krigen, som blev påført os af Vesten og dets satellitter mod folk, der bor i Donbas, siger han.

Putin henviser til det østlige Ukraine, hvor prorussiske militsfolk har bekæmpet Ukraines hær siden 2014.

Eftersøgt af krigsforbryderdomstol

Rusland angreb 24. februar sidste år uprovokeret Ukraine med en meget stor militærstyrke. Moskva kontrollerer i dag en femtedel af Ukraine.

- Jeg ønsker at henlede opmærksomheden på, at det var ønsket om at opretholde deres hegemoni i Verden, ønsket fra nogen landes side at opretholde dette hegemoni, som førte til den alvorlige krise i Ukraine, hævder Putin.

Putin er ikke selv mødet op ved BRIKS-topmødet i Sydafrika. Han er eftersøgt af Den Internationale Straffedomstol for krigsforbrydelser i Ukraine. Sydafrika er som underskriver på domstolens charter forpligtet til at anholde ham og udlevere ham, hvis han sætter sine ben i landet.

Rusland overtager formandskabet for de fem lande i BRIKS fra Sydafrika. Han har inviteret deres stats- og regeringschefer til topmøde i russisk Kazan i oktober næste år.

Kilde: /ritzau/Reuters