Hemmelige dokumenter: Så store tab har Rusland lidt i Ukraine, ifølge Rusland selv

Lækkede amerikanske dokumenter viser ifølge The New York Times, at magtkampen internt i Rusland er langt mere omfattende, end vi har vidst.
I september sagde den russiske forsvarsminister, Sergej Shoigu, at 5.937 russere var døde siden krigens start i februar 2022. Det rigtige tal er måske langt højere. (Arkivfoto).
I september sagde den russiske forsvarsminister, Sergej Shoigu, at 5.937 russere var døde siden krigens start i februar 2022. Det rigtige tal er måske langt højere. (Arkivfoto).

Jens Asbjørn Bøgen,

13/04/2023

De interne uenigheder i den russiske regering virker ifølge dokumenter fra lækagen af amerikanske efterretninger til at være mere omfangsrige end før antaget.

Det viser en række af de lækkede dokumenter ifølge avisen The New York Times.

Eksempelvis viser ét dokument, at den nationale russiske efterretningstjeneste, FSB, angiveligt har anklaget landets forsvarsministerium for at mørklægge antallet af russiske ofre i Ukraine.

Ifølge dokumentet viser det "den fortsatte modvilje fra embedsmænd i militæret mod at overbringe dårlige nyheder op i hierarkiet".

Skændes om tabstal

FSB skulle angiveligt have beregnet antallet af russiske sårede og dræbte i Ukraine til i alt tæt på 110.000.

Det står i skarp kontrast til, hvad det russiske forsvarsministerium tidligere har offentliggjort.

Ifølge The New York Times lød det i september fra den russiske forsvarsminister, Sergej Sjojgu, at 5.937 russiske soldater var blevet dræbt, siden krigens start i februar 2022.

Et andet af de lækkede dokumenter peger på, at mellem 189.500 og 223.000 russere er kommet til skade eller døde i krigen.

Informationen i dokumenterne er ifølge The New York Times tilsyneladende baseret på elektroniske aflytninger foretaget af amerikanske efterretningstjenester.

Amerikanske embedsmænd har før over for avisen beskrevet dokumenterne i lækagen som ægte.

Noget er ægte, noget er falsk

Selvsamme embedsmænd peger dog også ifølge The New York Times på, at noget af den information, som dokumenterne indeholder, virker til at være fabrikeret.

Noget af informationen kan også være forældet eller upræcis.

Ifølge The New York Times viser disse dokumenter, som ikke før er blevet omtalt, hvor dybt amerikanske spioner har trængt ind i næsten alle kroge af det russiske militær og efterretningsværk.

Avisen har forelagt dokumenterne for en række amerikanske embedsmænd. De har ikke anfægtet informationen, men heller ikke bekræftet den.

Den amerikanske regering har iværksat en undersøgelse af lækket.

- Vi vil fortsætte med at undersøge og vende hver en sten, indtil vi finder kilden til det her og omfanget af det, sagde den amerikanske forsvarsminister, Lloyd Austin, tidligere på ugen.

Kilde: /ritzau/