USA: Kina skal fremlægge de sande coronatal

Amerikanske embedsmænd mener, at Kina burde have meldt hurtigere ud om omfanget af virusudbruddet.
Natten til torsdag dansk tid holdt udenrigsminister Mike Pompeo pressemøde i Det Hvide Hus sammen med præsident Donald Trump om coronasituationen. (Foto: Mandel Ngan/AFP/Ritzau Scanpix)
Natten til torsdag dansk tid holdt udenrigsminister Mike Pompeo pressemøde i Det Hvide Hus sammen med præsident Donald Trump om coronasituationen. (Foto: Mandel Ngan/AFP/Ritzau Scanpix)

Claes Kirkeby Theilgaard,

09/04/2020

Det er for tidligt at tale om konsekvenserne for Kina, i kølvandet på det som, amerikanske embedsmænd mener, var en for langsom udmelding fra det kinesiske styre omkring omfanget af coronakrisen.

Det siger USA's udenrigsminister, Mike Pompeo, på et pressemøde i Det Hvide Hus sammen med præsident Donald Trump natten til torsdag dansk tid.

– Det er ikke tid til gengældelse, men tid til klarhed og gennemsigtighed, siger Pompeo.

Kina har oplyst, at omkring 3300 mennesker i landet er døde som følge af virusset, der brød ud på et marked i millionbyen Wuhan i slutningen af sidste år.

Det tal har Donald Trump og andre embedsmænd dog sået tvivl om. De mener, at det reelle dødstal i Kina kan være langt højere sammenlignet med dødstallene i andre lande.

På pressemødet oplyser Mike Pompeo videre, at USA hidtil har hentet 50.000 amerikanske statsborgere, der var strandet rundt omkring i verden som følge af virusudbruddet, hjem, men at der stadig er mange tusinde, der venter på at blive hentet.

Den amerikanske udenrigsminister har tidligere beskyldt Kina for at tilbageholde information om coronavirusset.

- Min bekymring er, at denne mørklægning, den misinformation, som Kommunistpartiet står bag, den betyder, at verden ikke har adgang til information, som den har brug for, for at vi kan forhindre yderligere smittetilfælde, og at noget lignende sker i fremtiden, sagde han i et interview med radioprogrammet Washington Watch i slutningen af marts.

Pompeo beskylder også Iran og Rusland for misinformation og mørklægning.

I USA har coronavirusset resulteret i mindst 430.000 bekræftede smittetilfælde og næsten 15.000 dødsfald.

Kilde: /ritzau/Reuters