Rapport: Kina kan have udført underjordiske atomprøvesprængninger

En ny rapport fra USA's udenrigsministerium peger på øgede aktiviteter ved Kinas atomtestanlæg Lop Nur.
Ifølge en ny rapport fra det amerikanske udenrigsministerium har der i hele 2019 været aktivitet ved Kinas atomtestanlæg Lop Nur. (Arkivfoto)
Ifølge en ny rapport fra det amerikanske udenrigsministerium har der i hele 2019 været aktivitet ved Kinas atomtestanlæg Lop Nur. (Arkivfoto)

Claes Kirkeby Theilgaard,

16/04/2020

Trods et forbud har Kina muligvis i al hemmelighed udført underjordiske atomprøvesprængninger.

Det oplyser USA's udenrigsministerium onsdag i en rapport.

Men anklagen afvises af den kinesiske regering. Her hedder det, at Kina overholder et stop for atomprøvesprængninger.

Rapportens konklusioner er først blevet bragt i avisen Wall Street Journal. De kan nemt forværre forholdet mellem Kina og USA.

Forholdet er i forvejen blevet dårligere efter amerikanske beskyldninger om, at pandemien med coronavirus skyldes kinesernes fejlhåndtering af smitteudbruddet i byen Wuhan.

Ifølge rapporten fra USA's udenrigsministerium har der i hele 2019 været aktivitet ved Kinas atomanlæg Lop Nur.

- Kinas mulige forberedelser til at drive sit Lop Nur-teststed hele året rundt, landets brug af eksplosive indkapslingskamre, omfattende udgravningsaktiviteter og en mangel på gennemsigtighed om dets nukleare testaktiviteter giver anledning til bekymringer, står der i rapporten.

Kinas mangel på gennemsigtighed omfatter blokering af dataoverførsler fra sensorer. De benyttes af en international organisation til at kontrollere, at man overholder et forbud mod at prøvesprænge, hedder det.

Det afviser det kinesiske udenrigsministeriums talsmand, Zhao Lijian. Han siger på et pressemøde, at Kina står fast på at overholde et forbud mod at teste atomvåben.

Han beskylder USA for sprede falske anklager mod Kina.

- USA's kritik af Kina er helt igennem grundløs, uden begrundelse og ikke værd at forsøge at gendrive, siger han.

Traktaten mod atomprøvesprængninger kaldet CTBT (Comprehensive Nuclear Test-Ban Treaty), blev aftalt i 1996. Den indebærer et totalt forbud mod atomprøvesprængninger.

En talskvinde for CTBT-organisationen siger til Wall Street Journal, at der ikke har været nogen forstyrrelser i dataoverførsler fra Kinas fem sensorstationer siden slutningen af august 2019.

Kilde: /ritzau/Reuters