Polen, Ungarn og Tjekkiet handlede i strid med EU-retten, da de tre lande ikke bidrog til en EU-ordning om omfordeling af asylansøgere.
Det kan føre til store EU-bøder til de tre lande. Men det er ikke givet.
I en dom fra EU-Domstolen torsdag hedder det, at landene tilsidesatte en aftale, som EU-landene indgik i september 2015.
Her blev det besluttet, at medlemslandene skulle deltage i en midlertidig og obligatorisk omfordeling af 120.000 asylansøgere fra Grækenland og Italien.
Den levede ingen af de tre lande op til.
Desuden gælder det for Polen og Tjekkiet, at de to lande også tilsidesatte deres forpligtelser i en aftale, der blev indgået en uge tidligere, fra EU-landene.
Den aftale gik på fordeling af 40.000 asylansøgere, der var i Grækenland og Italien. Ungarn var dog ikke bundet af denne første afgørelse.
Det er EU-Kommissionen, som har slæbt de tre EU-lande til domstolen.
De tre lande var og er modstandere af obligatorisk omfordeling af asylansøgere i EU.
Asylområdet har skabt splittelser mellem medlemslandene, særligt efter en stor tilstrømning af migranter - heriblandt flygtninge - i 2015.
Af torsdagens dom fremgår det, at de tre lande i den konkrete sag ikke kunne afvise asylansøgere med henvisning til en bekymring for sikkerheden.
Domstolen siger, at nationale myndigheder skal have et vist spillerum til at vurdere, om modtagelsen af asylansøgere kan udgøre en trussel mod landets sikkerhed.
Men de skal "støtte sig på samstemmende, objektive og præcise forhold, der gør det muligt at mistænke" en ansøger. Ellers skal de "forinden" foretage "en undersøgelse" af hver enkelt asylansøger.
Tilgangen af migranter og flygtninge er faldet betydeligt, siden hundredtusindvis af migranter vandrede op igennem Europa.
Dels har man styrket de eksterne grænser. Dels har man indgået en stor aftale med Tyrkiet om flygtninge.
Tidligere i år sendte Tyrkiet mange migranter mod EU's ydre grænser.
Grækenland lukkede sin grænse i en hård konfrontation med de mange migranter. De var ifølge græsk politi blevet kørt til grænsen i busser af tyrkiske myndigheder.
Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, havde forinden sagt, at porten til Europa stod åben. Men grækerne bevogtede grænsen. Siden sendte flere EU-lande ekstra materiel støtte og mandskab til regionen.
EU-Kommissionen har lovet at fremsætte et nyt udspil til en fælles asylpolitik i foråret. I årevis har landene forgæves forsøgt at indgå et kompromis.
Kilde: /ritzau/