Mette Frederiksen som Nato-chef? Dette siger Stoltenberg

Natos nuværende generalsekretær har meget om ørerne med krigen i Ukraine.
Foto: Office of U.S. Ambassador to NATO, Public domain, via Wikimedia Commons
Foto: Office of U.S. Ambassador to NATO, Public domain, via Wikimedia Commons

Jens Asbjørn Bøgen,

23/05/2023

Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, afviser at kommentere forlydender om, at statsminister Mette Frederiksen (S) er i spil som Natos næste generalsekretær.

Det siger Jens Stoltenberg til Ritzau på vej ind til et møde for EU-landenes forsvarsministre i Bruxelles.

- Jeg kommer ikke til at deltage i den debat overhovedet. Jeg kommer til at fokusere på mit ansvar som Natos generalsekretær.

- Vi har krig i Europa, og vi står over for et kommende topmødet. Det er det, jeg fokuserer på, siger Jens Stoltenberg til Ritzau.

Han henviser dermed til, at Nato-landene og EU er travlt optaget af at koordinere ammunition, kampfly og anden militærhjælp til Ukraine. Samtidig står Nato over for et afgørende topmøde i Vilnius til juli.

Her vil Ukraine igen være på toppen af dagsordenen. Men det vil spørgsmålet om Stoltenbergs afløser på posten som generalsekretær formentlig også. Nato skal nemlig have ny generalsekretær til efteråret.

Norske rygter

To medier fra Stoltenbergs hjemland Norge, VG og NRK, har skrevet, at Mette Frederiksen er en af de personer, der nævnes som en mulig afløser for Jens Stoltenberg.

Den norske avis VG talte for nylig med to "centrale kilder", som peger på, at Mette Frederiksen er i spil til posten.

- Hendes navn er nu på bordet hos Natos 31 topledere, som bestemmer, hvem der skal lede Nato, skrev VG.

De to centrale kilder tilføjer ifølge det norske medie, at den danske statsminister er særligt vellidt af USA's præsident, Joe Biden. USA er Natos største medlemsland.

Den danske statsminister har dog afvist, at hun skulle være på vej væk fra Christiansborg.

- Jeg har set den norske artikel og tror, at når vi nærmer os, at posterne skal besættes, så vil der være forskellige rygter. Men jeg er ikke kandidat. Det kan jeg afvise. Jeg er meget, meget glad for at være statsminister i Danmark, sagde Mette Frederiksen for nylig.

Slut efter næsten et årti

Jens Stoltenbergs mandat i Nato er blevet forlænget flere gange, og han har været generalsekretær i Nato i næsten ni år.

Men Stoltenberg har meddelt, at han ikke ønsker forlængelse, når den nuværende kontrakt udløber til oktober.

Også andre europæiske ledere er angiveligt med i kapløbet om at blive ny generalsekretær i forsvarsalliancen.

Blandt de navne, der nævnes, er EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen. Også Estlands premierminister, Kaja Kallas, er blevet nævnt som et bud på den i givet fald første kvindelige generalsekretær for Nato.

Blandt de mandlige kandidater er den hollandske premierminister, Mark Rutte, blevet nævnt. Men ifølge VG's kilder har han ikke ønsket at komme i betragtning til topjobbet.

Storbritanniens forsvarsminister, Ben Wallace, har vist interesse for generalsekretærposten, som han ifølge mediet Politico har kaldt "et godt job".

Hvis Mette Frederiksen alligevel skulle ende med at blive Jens Stoltenbergs efterfølger, vil hun ikke være den første danske generalsekretær i Nato.

Den tidligere Venstre-statsminister Anders Fogh Rasmussen besatte generalsekretærposten fra 2009 til 2014, hvor han blev afløst af Jens Stoltenberg.

Kilde: /ritzau/