Derfor er sprængt dæmning i Ukraine dårligt nyt for din pengepung

Et område større end Fyn kan blive til en ørken, når Khersons marker ikke kan vandes mere, siger ministerium.
Dele af Kherson-regionen i det sydlige Ukraine er oversvømmet, efter at en vigtig dæmning i regionen er ødelagt. Det får alvorlige konsekvenser for landbruget, siger ministerium.
Dele af Kherson-regionen i det sydlige Ukraine er oversvømmet, efter at en vigtig dæmning i regionen er ødelagt. Det får alvorlige konsekvenser for landbruget, siger ministerium.

Jens Asbjørn Bøgen,

08/06/2023

Oversvømmelserne i Kherson-regionen kan betyde, at Ukraine mister flere millioner ton afgrøder i år.

Det meddeler Ukraines landbrugsministerium torsdag.

Massive mængder vand fra den ødelagte Nova Kakhovka-dæmning ventes at oversvømme titusinder af hektarer med frugt, grønt og korn.

Andre steder vil afgrøderne formentlig visne, fordi der ikke længere kan komme vand til markerne fra det vigtige vandreservoir, meddeler ministeriet.

- Uden en kilde til vandforsyning er det umuligt at dyrke grøntsager, lyder det i en meddelelse fra landbrugsministeriet.

Korn og raps vil fortsat kunne dyrkes, men høsten forventes at blive mindre.

Større område end Fyn

Tidligere på ugen meddelte ministeriet, at ødelæggelsen af Nova Kakhovka-dæmningen kan oversvømme titusindvis af hektarer landbrugsland.

Desuden kan mindst 5000 kvadratkilometer landbrugsland tørre ud og blive til "ørken", når der ikke kan komme vand via de vandingssystemer, der hidtil er blevet brugt.

Det er et område med en størrelse midt mellem Fyn og Sjælland, der er henholdsvis 3100 og 7000 kvadratkilometer.

I det sydlige Ukraine, hvor de store oversvømmelser har ramt, bliver der først og fremmest dyrket meloner, frugt, korn og raps.

Ukraine er en af verdens store eksportører af især korn og raps.

Sådan kan det ramme os

Netop på grund af Ukraines rolle som storeksportør af for eksempel korn, er den sprængte dæmning også dårligt nyt for os her i Danmark.

Da krigen i Ukraine begyndte, blev der nemlig skåret kraftigt ned på korneksporten fra landet, og det var med til at presse priserne i vejret i hele verden, fordi der simpelthen var færre afgrøder, vi skulle deles om.

Med udsigt til, at en stor del af den ukrainske høst nu bliver ødelagt, kan det betyde nye prisstigninger i de danske supermarkeder.

Kilde: /ritzau/Reuters