Rygterne går amok: Er Europas sidste diktator syg?

Oppositionen i landet forbeder sig på alle tænkelige scenarier.
Foto: Pul Pervoho/Telegram
Foto: Pul Pervoho/Telegram

Jens Asbjørn Bøgen,

15/05/2023

Oppositionslederen i Belarus, Svetlana Tikhanovskaja, som lever i eksil i Litauen, har mandag bedt sine tilhængere om at være parate til at gribe enhver chance for at forandre deres land til et demokrati.

Hendes opfordring kommer på et tidspunkt, hvor der er rapporter om, at veteranlederen i Belarus, Alexander Lukasjenko, er syg og svækket.

- Der har været mange rygter om Lukasjenkos helbred. For os betyder det kun en ting: Vi bør være parate til ethvert scenarie. At forvandle Belarus til et demokrati og forhindre russisk indblanding. Vi må have det internationale samfund til at handle proaktivt og hurtigt, siger hun.

Den mystiske forbinding

Kort efter, at udmeldingen fra Svetlana Tikhanovskaja var lagt ud på Twitter, udsendte det statslige nyhedsbureau i Belarus et foto af Lukashenko, som angiveligt viste ham besøge et militært kommandocenter.

Lukasjenko har ellers ikke vist sig offentligt i næsten en uge.

Telegram-kanalen Pul Pervovo, som er en statslig hjemmeside, der rapporterer om Lukasjenkos gøren og laden, skrev, at præsidenten arbejder på en af luftvåbnets baser.

På det offentliggjorte foto har den 68-årige Lukasjenko tilsyneladende en bandage på sin venstre hånd.

Hvad bandagen så er tegn på, bliver der spekuleret vidt og bredt i, men en teori, der går igen mange steder blandt oppositionsfolk, er, at Lukasjenko lider af hjertemuskelbetændelse. Det skyldes oftest en immunreaktion på virus og typiske symptomer er træthed, åndenød, hjertebanken eller brystsmerter.

I de alvorligste tilfælde kan det føre til svært hjertesvigt.

Jernnæven kom til efter jerntæppets fald

Lukasjenko, som engang udtalte til Reuters, at han "var den sidste og eneste tilbageværende diktator i Europa", har styret Belarus med jernhånd siden 1994. Han har anvendt landets sikkerhedsstyrker til at intimidere, prygle og fængsle tilhængere af demokrati. Han har en tæt alliance med den russiske præsident, Vladimir Putin.

Svetlana Tikhanovskaja overtog posten som oppositionsleder fra sin mand, Sergej Tikhanovskij, da han blev fængslet før valget i 2020. Han blev året efter idømt 18 års fængsel.

Lukasjenko har ikke vist sig offentligt, siden han deltog i den russiske sejrsparade i Moskva den 9. maj.

Den russiske parlamentariker Konstantin Zatuli har afvist spekulationer om, at Lukasjenko skulle være alvorligt syg.

- Det er ikke usædvanligt eller alvorligt. Det er ikke covid. Han er ganske enkelt blot syg og har nok blot brug for hvile, hedder det i en kommentar fra den russiske politiker.

Der var i weekenden meldinger om, at et specielt russisk regeringsfly fløj til og fra Minsk. Der var ingen oplysninger om, hvem der var om bord.

Kilde: /ritzau/AFP