Merkel er rystet over samarbejde med AfD: Det er utilgiveligt

Et hidtil uset samarbejde har skabt uro i tysk politik. Torsdag tilbyder en af hovedpersonerne at trække sig.
Den tyske forbindskansler er skuffet over, at hendes eget parti CDU har samarbejdet med det højreorienterede AfD. (Foto: Odd Andersen/AFP/Ritzau Scanpix)
Den tyske forbindskansler er skuffet over, at hendes eget parti CDU har samarbejdet med det højreorienterede AfD. (Foto: Odd Andersen/AFP/Ritzau Scanpix)

Claes Kirkeby Theilgaard,

06/02/2020

Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, kalder sit eget partis nylige samarbejde med Alternative für Deutschland (AfD) for "utilgiveligt".

Det sker under et besøg i Sydafrika.

Merkels reaktion kommer i kølvandet på en overraskende udvikling i den tyske delstat Thüringen onsdag. Her valgte Merkels parti, CDU, at samarbejde med det højreorienterede parti AfD.

CDU og resten af de etablerede tyske partier samarbejder generelt ikke med AfD, som de mener, har racistiske holdninger.

Alligevel valgte CDU i Thüringen sammen med AfD at støtte den relativt ukendte kandidat Thomas Kemmerich fra liberale FDP som leder i delstaten.

- Det er utilgiveligt, og det skal trækkes tilbage, siger Merkel torsdag.

Thomas Kemmerich har torsdag eftermiddag tilbudt at trække sig som følge af den store uro, valget af ham har udløst. Det oplyser det liberale FDP ifølge det tyske nyhedsbureau dpa.

Højtstående medlemmer af den tyske regeringskoalition har planlagt at møde lørdag for at diskutere sagen. Regeringskoalitionen består foruden CDU af det socialdemokratiske SPD samt CDU's søsterparti, CSU.

Angela Merkel siger, at hendes partifæller i Thüringen har "brudt med CDU's værdier og overbevisning". Det skriver nyhedsbureauet AFP.

SPD har rettet en skarp kritik mod valget af Thomas Kemmerich. En tidligere leder fra partiet, Sigmar Gabriel, kalder således valget for "skamfuldt".

Alexander Dobrindt, et fremtrædende medlem fra CSU, kalder samarbejdet med AfD og valget af Kemmerich for "en grov fejl".

Den nuværende tyske regeringskoalition har siddet på magten siden 2018.

Kilde: /ritzau/