For anden dag i træk stiger coronadødstal i Spanien

Spanske ministre advarer om, at EU bryder sammen, hvis ikke man enes om fælles program mod coronakrise.
Kunder holder fysisk afstand, mens de venter på, at det bliver deres tur til at handle ind i et supermarked i Grinon i Spanien.
Kunder holder fysisk afstand, mens de venter på, at det bliver deres tur til at handle ind i et supermarked i Grinon i Spanien.

Claes Kirkeby Theilgaard,

08/04/2020

For anden dag i træk er dødstallet stigende i Spanien som følge af coronavirus. 757 personer er døde inden for seneste døgn, oplyser sundhedsministeriet i Madrid onsdag.

Det er lidt højere end tirsdag, hvor 743 blev meldt døde. I flere foregående dage lå det daglige dødstal på under 700 og var faldende.

Men myndighederne bider særligt mærke i, at den proportionelle stigning i dødstallet aftager en smule.

Det samlede antal af døde med coronavirus er steget til 14.555 ifølge sundhedsministeriet.

Det betyder, at den daglige stigning i procent af det samlede dødstal er 5,5 procent onsdag mod 5,7 procent dagen før.

Antallet af registrerede smittede i Spanien er steget til 146.690.

Men antallet af registrerede smittede viser ikke nødvendigvis noget om sygdommens omfang. Der kan være tale om et stort mørketal - altså smittede, der ikke mærker de er syge, eller smittede der ikke møder op og lader sig teste.

Spanien er lige nu det land i Europa, der er hårdes ramt af coronasmitten, efter dødstallene er begundt at falde mærkbart i Italien.

På den politiske front er den spanske regering opsat på, at EU skal finde fælles løsninger på krisen og enes om økonomiske hjælpepakker til de lande, der økonomisk er hårdest ramt af coronavirus.

Flere spanske ministre advarer onsdag om, at samarbejdet i EU bryder sammen, hvis ikke medlemslandene kan enes om en fælles indsats.

Regeringens talskvinde, Maria Jesus Montero, siger, at befolkningerne vil miste tilliden til EU, hvis det ikke kan handle i det øjeblik, hvor den største krise har indfundet sig.

- Vi behøver hjælp fra andre lande, og det er derfor, at EU oprindeligt blev dannet, og dengang efter en fysisk krig. Nu kæmper vi en krig mod en epidemi, siger hun.

Finansministre i EU måtte tidligere onsdag efter 16 timers forhandlinger afbryde arbejdet med et kæmpestort europæisk økonomisk kriseprogram. Men mødet genoptages torsdag.

Kilde: /ritzau/Reuters