EU håndplukker foretrukne medier: Skal bekæmpe fake news i partnerskab med bureaukraterne

Ifølge EU's top er det nødvendigt fra fælleseuropæisk hold at bekæmpe det, som Bruxelles anser for fake news.

Lars Bjørknæs,

18/06/2021

Det er efterhånden nogle år siden, at begrebet fake news for alvor blev brugt overfor historier og medier, magthaverne var utilfredse med. Således er det eksempelvis kun i meget begrænset omfang blevet brugt overfor TV2, på trods af den statslige tv-station i denne tid er under beskydning for at opfinde en historie, som kunne have påvirket det grønlandske valg tidligere på året.

Men fra EU-systemet er det tilsyneladende stadig et væsentligt spørgsmål, hvilket kan ses af offentliggørelsen af et nyt projekt, hvor udvalgte medier kan få tilskud på i alt lige over 55 millioner kroner. I en pressemeddelelse fra EU-systemet lyder det, at der er tale om et partnerskab, hvor medierne udvælges til at bekæmpe fake news.

Programmet er sat i værk af Vera Jourova, der er kommissær for området Værdier og Gennemskuelighed. Et område hvor tjekken, hvis politiske karriere blev kickstartet i et parti stiftet af Tjekkiets næst rigeste mand, må siges at være et kontroversielt valg. Det efter at hun i 2006 stod tiltalt for korruption, efter beskyldninger om modtagelse af bestikkelse, for at sikre tildeling af EU-midler til Budisov i den sydøstlige del af Tjekkiet.