Satirisk interview: Jacob Haugaard

Jacob Haugaard vandt ganske vist ikke Vild med Dans i denne omgang. Men det ændrer ikke på, at han fortsat ser en total omkalfatring af EU for sig.

Jesper Steenstrup Vogelius,

06/11/2021

”ET HELT NYT EU NOTAT.”

Jeg har set frem til at tale med Jacob Haugaard. Jeg har aldrig mødt ham før, men har adskillige gange set ham i fjernsynet, og grint at hans humoristiske optrædener. Ikke desto mindre er jeg over flere gange blevet fortalt, hvordan han bragede ind i Folketinget i 1994, med valgløfter såsom ”medvind på cykelstierne”, ”bedre vejr”, ”pissoiret foran Aarhus Musikhus skal genopføres” og meget mere.

Personligt fandt jeg valgløftet om at ”redde København”, da det jo er ”den eneste millionby i verden, hvor der tales dansk!”, som en af de sjoveste. Og valgløfterne have som bekendt gennemslagskraft. Haugaard bragede ind i folketinget med 23.253 personlige stemmer ovenpå en opstilling i Aarhus Amtskreds. Hvem pegede Haugaard umiddelbart på som statsminister? Ham selv. Naturligvis.

”Politik er en handel med meninger og ideologier” indleder Haugaard med at sige. Det er tydeligt, at han ved hvad han taler om. Han har jo siddet i folketinget. Jeg spørger ham om, at hvis han kunne forandre EU, hvad skulle der så ske?

”Skulle jeg forandre EU skulle der ske tre ting. 1.  Den præsidentielle retning vi nu fører EU i, skal trækkes i retning af konstitutionelt monarki a la Danmark. 2.  Europa skal have et fælles sprog. 3.  Europas religioner skal harmoniseres.”

Hvis vi starter med punkt 1. Siger du så, at demokratiet grundlæggende har spillet fallit, og vi skal give magten tilbage til monarkiet?

”Den mest stabile styreform i verden er konstitutionelt monarki. Væk med alt den præsidentielle handlingslammelse i EU og ind med en ordentlig kejser. Vi kunne fra Danmarks side, som så ofte før i Europas historie, stille prins Joachim og prinsesse Marie til rådighed, som så skulle indsættes som kejser og kejserinde. Så kunne EU’s hovedkvarter langt om længe blive flyttet væk fra kong Leopolds skygge i Bruxelles og til Paris og Versailles. ”

Hvad mener du med, at EU skal have fælles sprog?

”De uforståelige franskmænd bliver nød til at indgå en handel med resten af EU. Til gengæld for, at hele Unionens hovedsæde flytter til Paris, skal engelsk være det officielle sprog i alle EU-lande. Alt andet er ulogisk. Mange ville indvende at det engelske sprogs moder har forladt EU unionen, men hvilken salig hævn kunne det ikke være at lave et sådant skaktræk. Uden fælles sprog er EU en papirtiger. Som forsvar for ideen kunne jeg understrege, at det næsten er gennemført, da alle i forvejen kommunikerer på engelsk. Kejser Joachim og familie kunne meget praktisk blive installeret på Versailles, hvor kommissionen og EU-parlamentet også skulle have til huse. Europa er kulturens moder og når EU-kommissionen i dag inviterer til fest, er bilerne og sikkerhedsfolkene det eneste pæne der er tilbage.” 

Men hvordan skulle dette kunne udmøntes i praksis? Vil det sige, at nogle sprog skal ”udgå”?

”Prøv at forestille dig USA’s præsident ankomme til fest på Versailles, hvor Ursula von der Leyen præsenterer sine ambitioner og halefjer igennem et slot og en kejser. Det kalder jeg for stil.

Vi skal selvfølgelig ikke holde op med at tale dansk eller fransk. Det er helt vildt smart at have flere sprog. Så kan man tale sammen, uden modparten forstår det.”

Afslutningsvis siger du, at religionerne skal harmoniseres. Hvad betyder det?

Mit tredje punkt om at harmonisere religionerne, skulle i al sin enkelthed gå ud på, at vi heroppe nordpå skulle aflyse reformationen. Vi skal komme katolikkerne i møde og ligesom de store kirkelige synoder i Konstantinopel, skulle vi vedtage at hele det protestantiske bælte skulle holde op med at have dårlig samvittighed og ved hjælp af skriftestole, stearinlys og Ave Maria'er tilgive menneskeheden alt. Ligesom med EU's hovedsæde, skulle vi vedtage at de europæiske kirkers hovedsæde skal ligge i Rom. Til gengæld skal Vatikanet love at den næste pave bliver en kvinde.