På trods af problemer for egne indbyggere: EU-landene vil donere 100 millioner vacciner til ulande

Der er opbakning fra EU-landene til mål fra EU-Kommissionen om at donere vacciner til tredjelande.
EU-lande vil donere mindst 100 millioner coronavaccinedoser til tredjelande i år, siger de på topmøde i Bruxelles tirsdag.
EU-lande vil donere mindst 100 millioner coronavaccinedoser til tredjelande i år, siger de på topmøde i Bruxelles tirsdag.

Lars Bjørknæs,

25/05/2021

I sidste uge meldte USA, at landet kan give 80 millioner coronavaccinedoser til trængende lande, og EU følger efter med et lignende løfte.

Stats- og regeringscheferne i EU bekræfter på et topmøde tirsdag, at de vil "donere mindst 100 millioner doser" til tredjelande inden udgangen af 2021.

Det fremgår af konklusioner fra topmødet, som EU-præsidentens talsmand har fremlagt.

Der har været lidt usikkerhed om, hvor højt et antal medlemslandene ville nå.

Men på mødet står det klart, at der skulle være sikkerhed for 100 millioner doser - og formentlig flere.

På et møde fredag i sidste uge, sagde EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, at målet for EU var at donere "100 millioner doser til lav- og mellemindkomstlande".

Før mødet havde store medlemslande som Tyskland, Frankrig og Italien givet løfter om en betydelig del af den samlede mængde.

Flere medlemslandes stats- og regeringschefer er kommet til Bruxelles med løfter. Blandt andet har statsminister Mette Frederiksen (S) sagt, at Danmark kan donere tre millioner. Sverige har på mødet lovet et lignende antal.

I mødekonklusionerne om pandemien hedder det desuden, at kampagnen med vaccinationer over hele EU nu gør det muligt at genåbne samfund efter den lange periode med restriktioner.

- Vi må dog fortsat være opmærksomme, hvad angår varianter, der kan dukke op, og som vil kræve handling. Det er altafgørende med den igangværende opgradering af vaccineproduktionen og sikringen af forsyninger over hele EU, hedder det.

Stats- og regeringscheferne byder en nylig politisk aftale mellem EU-Parlamentet og det portugisiske EU-formandskab om et coronapas i EU velkommen. De beder om, at certifikatet hurtigt bliver implementeret.

Med en QR-kode - enten digitalt eller på papir - vil det give medlemslandene mulighed for, uanset hvor en EU-borger kommer fra, at vide, om hun eller han er vaccineret eller har overstået sygdom.

Det indeholder også resultater fra officielle coronatest. Det er håbet, at certifikatet vil kunne sætte gang i turismen i en overgangsperiode i sommer, hvor der stadig er coronavirus i landene.

Kilde: /ritzau/