Ulvene kommer: Nu advarer EU

I nogle europæiske regioner er ulveflokke blevet en reel fare for særligt husdyr, siger Ursula von der Leyen.
Billede af en ulv i det nordlige Tyskland fra 2019. Siden 2012 har der været debat om ulven. Et af hovedargumenterne for dem, der er imod ulve i Danmark, er, at ulvene spiser husdyr. (Arkivfoto).
Billede af en ulv i det nordlige Tyskland fra 2019. Siden 2012 har der været debat om ulven. Et af hovedargumenterne for dem, der er imod ulve i Danmark, er, at ulvene spiser husdyr. (Arkivfoto).

Jens Asbjørn Bøgen,

04/09/2023

Ulvens tilbagevenden til dele af Europa udgør en fare for husdyr - og måske også for mennesker.

Sådan lyder advarslen fra EU-Kommissionens leder, Ursula von der Leyen, mandag, skriver nyhedsbureauet AFP.

Hun fastslår, at der som følge af udviklingen vil ske en gennemgang af ulvens beskyttelsesstatus i EU.

- Koncentrationen af ulveflokke i nogle europæiske regioner er blevet en reel fare for husdyr og potentielt også for mennesker, siger Ursula von der Leyen ifølge AFP.

Ulven blev som følge af EU's habitatdirektiv fredet i det meste af Europa i 1992.

Oplevet det selv

Lederen af EU-Kommissionen har selv personlig erfaring med den fare, ulves tilstedeværelse kan medføre.

I september sidste år bevægede en ulv sig ind på familiens landejendom i det nordlige Tyskland og dræbte en ældre pony ved navn Dolly.

Fra andre sider er ulvens tilbagevenden i Europa dog blevet hyldet, da den blandt andet anskues som en del af den naturlige fødekæde.

Selvom ulven de fleste steder har beskyttet status, er det muligt at lave lokale og nationale undtagelser fra lovgivningen.

Von der Leyen opfordrer i sin udtalelse myndigheder til "at gribe ind, hvor det er nødvendigt", og pointerer, at den nuværende EU-lovgivning allerede giver mulighed for dette.

Desuden opfordrer hun lokalsamfund, forskere og embedsfolk til at indsende data om ulvebestanden og konsekvenserne heraf til EU-Kommisionen senest 22. september.

Via disse oplysninger vil kommissionen derefter beslutte, hvordan de nuværende beskyttelseslove for ulve kan ændres, "for at indføre yderligere fleksibilitet, hvor det er nødvendigt," lyder det.

Status i Danmark

Der regnes lige nu for at være omkring 30 voksne ulve i Danmark.

Bestanden ventes at være voksende, og i juli konstaterede forskere fra Naturhistorisk Museum Aarhus og Aarhus Universitet, som overvåger ulvene i Danmark for Miljøstyrelsen, at mindst tre ulvepar havde født hvalpe i 2023.

Siden 2012 har der været debat om ulven. Et af hovedargumenterne for dem, der er imod ulve i Danmark, er, at ulvene spiser husdyr.

Kilde: /ritzau/