Bor jeg i Danmark eller Nordkorea?

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

180Grader Debat,

23/04/2020

Af Linda Olivares, skribent

For nogle år siden spurgte jeg gentagne gange mig selv og mine samtidige, kloge og frie medborgere om, hvordan i alverden 2. Verdenskrig overhovedet kunne opstå. Jeg har heller aldrig forstået, hvorfor folk i Rusland, Østtyskland, Kina m.m. fandt sig stiltiende i tyranni. 

Jeg er simpelthen i chok. Nu har jeg set i mit eget land, hvordan det gøres. Et overvældet Folketing har ikke kun en, men to gange rejst sig i tavs enighed om stadig stigende overgreb på mig og mine grundlovssikrede rettigheder som menneske. 

Frygt og trusler indpakket i mærkværdige løfter og besynderlige døds-algoritmer har bogstavelig talt gjort mit land og mine omgivelser til en lammet by i Rusland. De rettigheder, som det har taget generationer af forfædre at tilkæmpe sig og få nedfældet i en Grundlov, tog det kun timer at fjerne - uden protester fra en eneste rædselsslagen borger. 

Jeg bor nu i Nordkorea, hvor jeg højlydt skal prise min Leders forsyn og gentage taknemmelige mantraer over at få hjælp fra og blive passet på af staten. 

Jeg bor i et Østtyskland med en stikkerlinje, der er brugt ivrigt af landets nye civilagenter i land og by ved enhver mistanke om mistænkelig opførsel. 

Jeg bor i Kina, hvor der er ting, jeg slet ikke tør sige af frygt for at blive fjernet. Hvor jeg udøver selvcensur. Jeg skal søge min information på mit riges offentlige kanaler, for der findes kun en tilladt virkelighed. Resten er i gang med at blive blokeret og fjernet. 

Jeg bor i Sovjetunionen, hvor min krop pludselig ikke længere er min egen, men tilhører staten, og hvor min hersker ikke helmer, før kanyler ved tvang kan havne i min arm. 

Jeg bor i alle de lande, som jeg i den forhenværende frie verden med rette lærte at afsky og fordømme. Nu bruges midlerne mod mig selv, omend camoufleret i solnedgangsklausuler og sammenligninger med lande, der har været langt mindre dygtige til at skjule sig bag omsorg. 

Jeg vil have min frihed, min tryghed og min grundlovssikrede ret til mit eget liv tilbage! Det kan kun gå for langsomt. Denne hastelov har ingen gang på jord et helt år frem i tiden og skal helt enkelt afskaffes på stedet. Giv mig Danmark tilbage. 

Dette er et debatindlæg indsendt af en af 180Graders læsere. Det er alene udtryk for skribentens holdning. Læs mere om, hvordan du selv kan bidrage med debatindlæg til 180Grader her.