Nu skal Inger Støjberg undersøges af kommission

Regeringen er nu klar til at nedsætte en kommission, der skal undersøge den tidligere udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) og hen...

Claes Kirkeby Theilgaard,

05/11/2019

Regeringen er nu klar til at nedsætte en kommission, der skal undersøge den tidligere udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) og hendes rolle i sagen om adskillelse af asylpar.

Der har siden Støjbergs tid som minister været rejst mistanke om lovligheden af hendes instruks til asylcentre om at indkvartere gifte asylpar hver for sig, hvis den ene part var under 18 år.

Instruks-kommissionen bliver navnet på den nye kommission, der skal undersøge Inger Støjberg og finde ud af, om instruksen var ulovlig eller ej.

”Vi er blevet enige om et udkast til kommissorium vedrørende instruksen om adskillelse ved indkvartering i asylsystemet. Jeg har derfor i dag sendt udkastet til kommissorium til Folketinget", siger justitsminister Nick Hækkerup (S) om kommissionen.

"Udkastet til kommissorium lægger op til, at undersøgelseskommissionen bl.a. skal undersøge og redegøre for lovligheden af myndighedernes administration og håndtering af sagen om adskilt indkvartering af asylpar, hvoraf den ene var mindreårig, og oplysningen af Folketingets Ombudsmand og Folketinget om forløbet", skriver Justitsministeriet i en pressemeddelelse.

Idéen om en Instruks-kommission møder støtte fra Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet. 

Blandt andet udtaler Radikale Venstres retsordfører Kristian Hegaard sig om kommissionen.

"Ret er ret og lov er lov. Ved indgangen til Folketingssalen står det, at med lov skal land bygges. Det er ingen friholdt for. Politikere og embedsmænd skal derfor også overholde loven på lige fod med alle andre. Gør de ikke det, skaber det mistillid til politikere og det politiske system. Med undersøgelseskommissionen skal vi til bunds i sagen, og hvad der skete i forbindelse med instruksen. Der skal placeres et ansvar. Ingen er hævet over loven", udtaler han sig i pressemeddelelsen fra Justitsministeriet.

Kommissionen får to år til at komme til bunds i "det sammenhængende begivenhedsforløb", som der står i udkastet til kommissoriet.


Kilde: