Hold tungen lige i munden!

Martin K. Madsen,

13/05/2020

Når en krise rammer et land, så er der altid en tendens til, at borgerne overvurderer effekten af lokale politiske beslutninger. Vi så det, da en enig venstrefløj klandrede Anders Fogh Rasmussen for finanskrisen i Danmark selvom USA blev ramt hårdest, og at den nu nok var kommet til Danmark om så Frank Aaen havde været statsminister. I dag ser vi så en situation, hvor den reelle konsekvens af ”nedlukning” også overvurderes.

Jeg har endda set borgerlige mennesker være ude og sige, at S-regeringen har kostet Danmark ”adskillige 100 milliarder allerede nu”. Jeg betragter dette som en ”Enhedsliste-ficering” af det borgerlige Danmark, som desværre blot åbenbarer, at letkøbt retorik og dårlig argumentation desværre ikke er forbeholdt venstrefløjen alene. Jeg synes, det er pinligt.

Danmark er og bliver en lille åben økonomi, og det er og bliver derfor også eksporten, der driver værket. Så når Tyskland og USA nyser, så bliver lille Danmark forkølet. Uanset om samfundet så ellers var pivåbent. Fremskrivninger fra Sverige viser da også, at der formentlig ikke bliver den store forskel på nedgangen i det åbne Sverige og det hidtil lukkede Danmark.

Logikken her er desværre den, at den økonomiske afmatning de senere uger har været så grel, at man alligevel ikke ville have tjent noget nævneværdigt på at holde åbent, mens udgifterne havde været højere end under en lukning. Det er muligt, at man havde kunnet drive sin gesjæft med snævert overskud i marts og april, men hvis juni, juli og august var gået med totalnedlukning og udgangsforbud som følge af en virus ude af kontrol, så er det tvivlsomt, om det havde været nogen økonomisk fordel for erhvervslivet. Det ville i hvert fald ikke have været det for resten af samfundet.

Det er ikke så enkelt endda. Derfor er min spådom også, at når mange virksomheder nu begynder at åbne så småt, så vil vi for alvor se arbejdsløsheden eksplodere - en restaurant, der opererer med 30-40% kapacitet, kan naturligvis ikke have udgifter til 100%

Jeg tror sådan set, at det er et meget fælles mål at få åbnet Danmark op igen. Jeg har i al fald ikke mødt nogen, der ligefrem har bifaldet, at coronanedlukning skulle være en permanent situation - selvom jeg dog har noteret mig, at venstrefløjen er meget glade ved det forhold, at der ikke stilles krav til folk uden arbejde og andre på offentlig forsørgelse. Dette er naturligvis en midlertidig situation!

Det er bare ret vigtigt, at vi husker på, at vi dybest set endnu ikke ved, hvad vi har med at gøre. Derfor er det for en-dimensionalt kun at tænke økonomi. Der skal også tænkes sundhed indover. Så sent som i dag på St. Bededag har førende danske forskere været ude at sige, at det her måske slet ikke er en lungesygdom - det er måske snarere en blodkarssygdom. Så lidt ved vi om sygdommen, at vi endnu ikke kan identificere den korrekt, og derfor ved vi i sagens natur heller ikke, om sygdommen kan give slemme langvarige mén som på lang sigt vil give langt flere behandlingsudgifter end vi på nuværende tidspunkt drømmer om.

Vi ved det ikke, og hvis man gør, så skal man skynde sig at fortælle det til verdens førende eksperter. For de ved det ikke. Meget tyder desværre på, at den her COVID-19 meget vel kan være vor tids polio, der forkrøblede og stadig forkrøbler folk, der i deres barndom var ramt. Vi håber det ikke, men vi ved det endnu mindre.

Derfor skal vi passe på!

Jeg fornemmer i tiltagende grad en tendens, hvor de mennesker, der før krisen var mest erhvervsvenlige, også er dem, der vil åbne samfundet først op. Gang i hjulene er i 99 ud af 100 tilfælde en fantastisk løsning på et problem. Det synes jeg på sin vis er en uheldig (om end forståelig) tendens, fordi det kunne indikere, at kun den ene dimension er inde over for nogle af disse mennesker. Hvad endnu værre er, at jeg i nogle grupper fornemmer, at den her coronadebat handler om får og ulve.

Altså en situation, hvor der er nogle, der er så modige og helteagtige, at de kan mene, at verden bare skal lukkes op med det samme og så må folk dø i det omfang de ikke evner at overleve, herunder altså Boris Johnson. Og så er der alle vi andre tøsedrenge, der er så pivede, at vi er bange for sådan en snottet influenza - rigtige mænd ved, at corona bare skal løbes væk, og det må alle skvat da kunne forstå.

Hvis man fortsætter denne tilgang, så blotlægger man for befolkningen, at feministerne på nogle stræk har ret. Giv dem nu ikke den glæde.

Det her handler ikke om, hvor vidt man er konservativ, liberal eller socialist. Det handler om, hvordan man får et land bedst igennem en krise. Færdig. Der må og skal sættes pris på menneskeliv, for det er virkeligheden, som den ser ud hver evig eneste dag, når der skal trættes beslutninger. Men lige nu sidder vi med en ligning, der har alt for mange ubekendte, og ligninger er svære at løse, hvis man kun har plus og minus til rådighed i arsenalet.

Vi ved endnu for lidt som menneskehed, og derfor skal vi passe på. Men om en måned kan det være, at vi ved så meget mere, at vi slet ikke behøver restriktioner - vi må sætte vores lid til videnskaben og i mellemtiden holde tungen lige i munden og bevare den borgerlige værdighed.