Ja tak til politikere uden erhvervserfaring

Lasse Pagh,

04/05/2020

Hvert fjerde år til folketingsvalg får vi lov til at vælge vores politikere, og vi bliver ved at med at vælge mange, som ikke har meget erhvervserfaring. Alligevel bliver vi ved med at klage over politikeres mangel på oplevelser og arbejde i ”det virkelige liv”. Hvorfor?

Det er en meget romantisk tanke, at en person først kommer til at lære verdenen at kende i erhvervslivet, for så senere at blive politiker og ændre samfundet på baggrund af erfaringer. Men hvor mange erfaringer i erhvervslivet kan man tage med i det politiske arbejde? Og hvis det er så vigtigt at politikere har haft ”et rigtigt arbejde” hvorfor vælger vi, og ser os selv blive enige med politikere, som ingen erhvervserfaring har?

Selvom et arbejde i det private erhvervsliv kan give nye perspektiver på samfundet, så har jeg svært ved at se, hvordan et normalt job kan gøre dig til en bedre politiker. Det er et alsidigt arbejde at sidde i Folketinget, og mange af medlemmerne har vidtrækkende ordførerskaber. Uanset hvor mange erfaringer fra erhvervslivet man har, så er det svært at se, hvordan man skal kunne trække på dem i alle henseender. Ud over det, så er der også en værdi i, at vores politikere kender det politiske arbejde, og ikke alle sammen kommer direkte fra det private erhvervsliv, og er helt grønne. Når politikere kender arbejdet og Borgen godt, så er lovgivningsprocessen hurtigere og bedre. Det er der trods alt en kæmpe værdi i.

Hvis det alligevel er så stort et problem, at politikere ikke har erhvervserfaring, så undrer jeg mig over, hvordan de kan blive valgt. En stemme, og især en personlig en, må betyde at man ser sig enig med politikeren eller partiet. Og hvis man er enig, hvorfor kan erhvervserfaring, eller mangel på samme være et problem? Erfaringer fra det virkelige liv kan vel være underordnede hvis man ellers synes om politikken.

Insisterer man alligevel på, at vores politikere bør have flere års erfaring fra erhvervslivet, så er der kun en god løsning på det – ved at give politikere en høj løn. Hvis politik skal kunne tiltrække dygtige mennesker fra erhvervslivet, så skal der også være en økonomisk gevinst ved at være politiker. Vi får ingen erhvervstalenter i folketinget hvis vi håber på de vil gøre det for en slik. Det vil blive dyrt, hvis vi skal gøre noget ud af få dygtige politikere med erfaringer fra ”det virkelige liv”.

Erhvervserfaring er godt, men det er ikke det eneste der skal til for at blive en god politiker. Selvom det er atypisk, så er det også et arbejde at være politiker. Mener man at erhvervserfaring er vigtigt, så må man huske det i stemmeboksen. Men det er helt ved siden af skiven at lovgive omkring det.