Afskaf sommerhusreglen

Der er ingen grund til, at staten bestemmer hvem der må købe sommerhus i Danmark. Vi bør åbne markedet op, og lade udlændinge nyde godt af de danske sommerhusområder.

Lasse Pagh,

15/07/2020

I dette års sommer er der helt sikkert flere danskere der nyder de danske feriestrande end normalt, og sommerhusene rundt omkring bliver benyttet flittigt. Desværre er det dog kun primært danskere der kan nyde godt af at have sit eget sommerhus i Danmark, for her i landet bestemmer vi nemlig hvem der må have lov at købe sommerhus. Det er en unødvendig regel, som bygger på en irrationel frygt.


Helt konkret betyder sommerhusreglen, at man skal have boet i Danmark i mindst fem år for at kunne købe et sommerhus, eller anden fast ejendom. Det gælder for udlændinge såvel som danske statsborgere. Som liberal løber den slags regler mig koldt ned ad ryggen, for hvorfor i alverden skal staten blande sig i, hvem der køber sommerhus i Danmark?


Bag sommerhusreglen står en frygt for, at hvis vi åbnede det danske sommerhusmarked op for udlændinge, så ville de købe sig ind i vores kystområder, og hele Vestjylland ville blive et mekka for tyske sommerturister. Det lyder skrækkeligt, men holder kun hvis der var en fast mængde af sommerhuse i Danmark, og det er der jo ikke. Hvis vi åbnede op for, at udlændinge kunne købe sommerhus i Danmark, så ville sommerhuse ikke kun blive købt af udlændinge, der vil jo også blive bygget flere sommerhuse som svar på den øgede efterspørgsel!


Man kan så frygte, at priserne på sommerhuse i Danmark vil skyde så meget i vejret, at danskerne ikke længere kan følge med. Men helt principielt, hvorfor skulle dem der er villige til at betale mest, ikke også være dem der får lov at eje sommerhus i Danmark? Man må trods alt mene, at jo flere penge man vil give, jo mere værd er sommerhuset også for én. Det har ikke været noget problem for andre lande, at danskere kan få lov at købe deres sommerhuse, så hvorfor skulle Danmark være anderledes? Selvom vi er et lille land, så konkurrerer vi trods alt med mange andre attraktive feriedestinationer, og derfor ser jeg ikke nogen grund til at frygte, at danske strande skulle blive overrendt af udenlandske turister uden sommerhusreglen.


Sommerhusreglen blev indført i en tid, hvor ”Danmark for danskerne” havde mere klang i befolkningen. Vi må indse at vi lever i et langt mere internationalt samfund i dag, og når vi må købe sommerhus i Tyskland, så er det kun ret og rimeligt, at tyskerne må købe sommerhus i Danmark.