Make Blå Blok Great Again, Yes we Can
Jaja, jeg citerer den siddende præsident og den forrige. Eller, jeg ændrer lidt i kontekst og putter Blå Blok ind i stedet for ”America”.
Berlingske bragte forleden en artikel ved navn ”Berlingske har gransket over 200 Gallup-målinger: Det borgerlige Danmark har ikke stået svagere i næsten to årtier”. Man kan, hvis man læser artiklen, dernæst se, at i april og juni måned i år, havde blå blok de suverænt værste målinger i næsten to årtier – en samlet opbaking fra vælgerne på blot 42,4%. Siden 18. juni 2015, er opbakingen styrtdykket fra cirka 53% til de nu førnævnte 42,4%. Kigger man lidt længere tilbage, skal man sammenligne med opbakningen til blå blok under Anders Fogh Rasmussens tid som statsminister. I den periode, havde blå blok i start-2005 en samlet opbaking på cirka 57% og derefter skal vi helt frem til Helle Thorning-Schmidts tid som statsminister, før blå blok var at finde på cirka 56% opbakning.
Hvad er grunden til dette pludselig dyk så?
Først og fremmest, så står rød blok, særligt anført af Mette Frederiksen, uhyre stærkt, fordi befolkningen er af den overbevisning, at Mette og co. tacklede coronakrisen særligt godt, og derfor kvitterer de, med deres support til partiet netop nu. En måling kunne for nylig fortælle, at Socialdemokratiet alene stod til 60+ mandater. Hvis det blev en realitet, så ville vi stå i en lignede situation, som Danmark senest stod i, efter folketingsvalget i 1998, hvor Poul Nyrup Rasmussen triumferede og bevarede magten, efter en ellers tæt valgkamp.
En anden forklaring, som er i forlængelse med corona-krisen, er, at vælgerne muligvis føler at blå blok agerer amoralsk. Altså at blå blok måske er for hårde ved regeringen. Det er muligt, at borgerne vurderer at vi, (jeg tillader mig at skrive vi) er for bagkloge, for bedrevidende m.v. og at vi ikke har nok sympati med, hvordan Socialdemokratiet håndterede krisen.
Første forklaring giver god mening, eftersom at Mette Frederiksen har haft godt fat i medierne, og ageret som en stærk leder, og det smitter af på befolkningen. I forhold til forklaring nummer to, så føler jeg ikke, at vi har været for hårde. Jeg hører ingen blå ledere, kritisere regeringen for nedlukningen. Det vi kritiserer, er den langsomme genåbning, og Socialdemokratiets tilsyneladende egen-march i forhold til selve nedlukningen. Når deres politiske ordfører, Jesper Petersen, kan bruge 9 minutter på at svare udenom i DR2's Debatten, på det simple spørgsmål fra Clement Kjersgaard som lød ”Hvilke sundhedsmyndigheder eller myndigheder anbefalede at I, regeringen, lukkede Danmark ned?” og når Mette Frederiksen kan bruge 1 time på at svare udenom på samme spørgsmål i samråd, så kan man næsten ikke konkludere andet, end, at Socialdemokratiet handlede uden anbefalinger fra nogle som helst myndigheder.
Men hvordan skal blå blok komme videre? Vi diskuterer forhåbentligt ikke corona genåbning helt hen til næste valg, vel?
Nej, det gør vi nok ikke. Men det jeg tror det borgerlige Danmark skal gøre, er, at det skal insistere på, at en borgerlig-liberal politik, hvor det sætter borgeren i centrum, er vejen frem. At det mest solidariske det kan gøre for vores medmennesker, er at give dem mere frihed, så det er dem selv, der træffer beslutningerne på vegne af deres egne liv, fremfor at det er staten der skal gøre dette. At individets handlekraftighed, initiativ og viljelyst, vil skabe det bedst tænkelige samfund. At alle udbudte serviceydelser, ikke behøver komme fra det offentlige. At ældretilbud, sundhedstilbud, uddannelsestilbud, transporttilbud m.fl. ikke nødvendigvis er af bedste kvalitet og pris, bare fordi det kommer fra det offentlige. At den private sektor faktisk godt kan løfte den opgave, eller i så fald nogle flere, end det den gør i dag. At turde stille hårdere krav til flygtninge- og immigranter. At turde tage en reel politisk debat om vores klimapolitik, og reelt sætte sig i opposition til rød blok, og ikke bare forsøge at overbyde dem hele tiden, eller sågar holde Morten Østergaard i hånden. At turde tage et kig på de sociale ydelser, og genoverveje, hvilket niveau det vil have dem på, og hvad der er retfærdigt.
Nu nævnte jeg, at Anders Fogh Rasmussen fik blå blok op på en samlet opbakning på cirka 57%, men det betyder ikke, at det skal gøre ligesom ham. Slet ikke. Det skal i stedet holde sig langt væk, fra den tænkning, som Socialdemokratiet i forvejen har taget patent på. Det vinder ikke magten ved at gøre ligesom dem. Men det kan lære af dem, og tale til folks følelser, og turde tro mere på det borgerlig/liberale projekt, fremfor at krybe til ”feel-good” udtalelser og tiltag. Det kommer det blå Danmark ikke videre af.