Nu er jeg overbevist - rygestopindsats virker

En ret simpel manøvre ser ud til at have en slående effekt. Et forsigtigt tilbud til vores indlagte patienter om hjælp til rygestop efter udskrivelsen bevirker, at halvdelen af de patienter, som følger prorammet i kommunerne stadig ikke ryger efter 6 måneder. Det er da, hvad man kan kalde en succeshistorie.

Jacob Rosenberg,

19/04/2021

Jeg har traditionelt været lidt skeptisk overfor, hvor meget myndighederne skulle blande sig i folks rygevaner. Det er jo en balancegang, hvor jeg på den ene side som læge har en klokkeklar holdning til, at rygning er noget skidt, og at jeg inderligt håber, at rygning helt forsvinder fra vores samfund. På den anden side skal vi bevare den personlige frihed, og hvis hr. Jensen vil ryge, så er det vel begrænset, hvor meget man som samfund skal presse på, for at få ham til at holde op. Det er og bliver derfor en balancegang.

Vi har ikke vidst, hvordan det ville virke, hvis vi tilbyder vores indlagte patienter hjælp til rygestop efter udskrivelsen (dvs. når de er i kommunalt regi). Men de nyeste tal fra Region Hovedstaden viser, at det virker! Vi har i 2020 i Region Hovedstaden besluttet at tilbyde alle vores patienter (kun rygerne selvfølgelig) på sygehusene henvisning til de kommunale rygestoptilbud, og resultaterne er faktisk meget imponerende!

Resultaterne viser, at der samlet i kommunerne i 2020 har været 1770 borgere tilknyttet et rygestoptilbud henvist fra Regionen, og heraf har 61% gennemført forløbet. Ud af de 1079 borgere, der har gennemført et rygestopforløb, er 72,2% røgfri efter endt forløb. Og 6 måneder efter endt rygestopforløb er 48% af deltagerne stadig røgfri. Det er altså meget imponerende dette her.

Det ser således ud til at et forsigtigt tilbud om hjælp til at stoppe med at ryge givet, når patienten er på vores sygehuse, men formelt igangsat efter udskrivelsen, nemlig i kommunerne, har en blivende effekt hos rigtig mange. Det er et godt eksempel på et fremragende samarbejde mellem region og kommuner – noget vi skal have meget mere af fremover.

Jeg sidder i et politisk udvalg i regionen, hvor vi besluttede dette initiativ, og med de fantastiske resultater holder vi fast i det i den kommende tid.