METTE F. TAGER TIL ISRAEL FOR AT BYGGE VACCINEFABRIKKER, MEN DER ER EN DEL UBESVAREDE SPØRGSMÅL

Statsministeren skal åbenbart ud og shoppe efter flere vacciner til danskerne, og i denne forbindelse rejser hun nu til Israel. Det vides imidlertid ikke, om Israel har overskydende vacciner på lager, som vi kan købe. Den nøjagtige agenda for mødet kendes heller ikke af offentligheden endnu.

Jacob Rosenberg,

04. marts 2021

Der er dog ingen tvivl om, at der må være en tungtvejende grund til, at hun rejser derned fysisk frem for at klare det over Teams el.lign. Det kunne tænkes at hænge sammen med det forestående valg i Israel, hvor Netanyahu kan have brug for noget positiv pressedækning med udenlandske regeringsledere i coronaens tegn. Det kunne i hvert forklare, at statsministeren skal møde op fysisk.

Hun har antydet i flere interviews, at der er planer om at bygge regelrette vaccinefabrikker, som skal placeres fysisk i Israel, men hvor den danske stat åbenbart skal være en slags investor. En realistisk modydelse for en sådan investering vil selvfølgelig være adgang til flere vacciner til Danmark.

Men selvom Israel er det land i verden, som har vaccineret flest af deres borgere, er vaccinen hverken udviklet eller produceret i Israel. De har tidligt lavet en aftale med Pfizer/BioNTech om hurtig levering af vacciner til alle borgere i Israel mod at udveksle helbredsoplysninger med firmaet. Israels ekspertise indenfor vaccineudvikling og vaccineproduktion er mig bekendt ikke bedre end i Danmark, så det er uforståeligt, hvorfor statsministeren ønsker at støtte en opførelse af vaccinefabrikker i Israel. Jeg har intet som helst imod Israel, tværtimod, men hvorfor kan en kommende vaccineproduktion ikke bare ligge i Danmark? Vi har alt hvad der skal til, og selvom det vil tage måske 1-2 år, før de første vacciner kan leveres fra en sådan ny fabrik, så vil det tage lige så lang tid for Israel. Det er derfor meget svært at forstå rationalet for at placere fabrikkerne i Israel fremfor i Danmark.

Det er utvivlsomt en kompleks proces at etablere en vaccinefabrik, som f.eks. på licens kan producere Pfizer/BioNTech-vacciner på dansk jord, men selvfølgelig kan det lade sig gøre, hvis vi kan lave en produktionsaftale med Pfizer/BioNTech eller en af de andre firmaer bag de testede vacciner. Der er tillige en dansk lovende vaccine på vej, så vi skal nu nok få noget at producere på en sådan dansk fabrik.

Staten har tidligere haft sin egen vaccineproduktion. I 2017 blev vaccinefabrikken købt af et saudiarabisk firma, som nu producerer vacciner på Statens Serum Institut i København. Fabrikken er imidlertid bygget til at lave vacciner mod blandt andet polio og tuberkulose, og de bliver lavet efter en ældre og helt anden teknologi end de godkendte covid-19-vacciner. Derfor kan man ikke bruge den til at lave de nye vacciner.

Vi har i Danmark også andre firmaer, som producerer vacciner, bl.a. Bavarian Nordic, men også her er teknologien en anden, end hvad der skal bruges til at producere de nye mRNA-vacciner, som dem fra Pfizer/BioNTech og Moderna. Hvis vi skal producere disse vacciner i Danmark, skal vi derfor så at sige starte forfra, men det vil man også skulle i Israel.

Så den egentlige grund til at statsministeren farer afsted i dag til Israel fortaber sig hen i det uvisse. Gad vide, hvad agendaen egentlig er.