Lad os få en rigsretssag mod Statsministeren og Fødevareministeren

Statsministeren og Fødevareministeren har ageret ulovligt ved at beordre aflivning af samtlige mink i Danmark. Det går ikke, og sådan noget bør takseres med en rigsretssag.

Jacob Rosenberg,

10/11/2020

Jonas Christoffersen, dr.jur. i Deadline 9. november 2020 udtaler, at det, der foregår i øjeblikket med aflivning af raske mink efter et påbud fra regeringen, er ulovligt. Man har ikke lovgrundlag for at pålægge minkavlerne at aflive raske dyr udenfor de nordjyske smitteområder. Der står i Grundloven, at ejendomsretten er ukrænkelig, men Grundloven gælder åbenbart ikke for den siddende regering. Og det betyder så også, at man ikke har lovgrundlag til at betale regningen, dvs. til at give erstatninger til minkavlerne.

Fødevareminister Mogens Jensen har ved flere lejligheder erkendt, at man i regeringen var vidende om, at der ikke var lovgrundlag for at igangsætte denne masseslagtning af raske mink. Og alligevel kørte man bare løs i sin egen magt-rus.

Det er mere end almindeligt alvorligt dette her. Det betyder nemlig, at regeringen opfører sig som var det et diktatur, og hvis du støtter en sådan opførsel, så støtter du reelt afviklingen af vores demokratisk funderede samfund. Man kan ikke, selv ikke Statsministeren, tillade sig at agere uden det nødvendige lovgrundlag. Hele folketinget er sat ud af spillet, og det er altså en dyb krise dette her. Det er en gåde, hvorfor folketingets partier ikke øjeblikkeligt udtrykker et mistillidsvotum til regeringen.

Egentlig burde der rejses en rigsretssag mod statsministeren og fødevareministeren. De har begge ageret ulovligt, og dette er netop årsagen til at gennemføre en rigsretssag mod dem. Det står simpelt hen i definitionen af en rigsretssag, at hvis en minister agerer ulovligt i sin embedsførelse, så kan folketinget anlægge en rigsretssag mod vedkommende. Hvad venter man på? Det vil nok være muligt at samle blå blok om dette her, så det står og falder med regeringens støttepartier. SF og Enhedslisten vil ikke vinde noget, hvis regeringen falder, men måske kan RV overtales mod at komme ind i varmen igen i blå blok. Det var da en mulighed, man burde afsøge.

Regeringens beslutning om at gennemtvinge aflivning af samtlige mink i Danmark udføres i disse dage med hjælp fra politi og forsvaret. Så selvom beslutningen er ulovlig, så gennemføres den af myndighederne uden tøven. Det er tankevækkende og faktisk meget bekymrende. Hvor er vores retsstat blevet af? Kan vi slet ikke stole på nogen længere? Det er grusomt magtmisbrug dette her.

Det er umuligt at overdrive alvoren i den seneste uges udvikling. Den tillid vi troede, vi kunne have til demokratiet, til regeringen, til embedsværket, til forsvaret, til politiet, ja til alle myndighederne, den kan vi ikke have længere. Den tillid vi troede vi kunne have til ledere og mellemledere i staten kan vi ikke have længere. Og Folketinget gør ikke noget ved det. Jeg tror, jeg tænder for Netflix og ser en film. For hvad nytter det snart det hele.