Vi er trætte af at høre om Corona.

Erling Petersen,

06. marts 2021

Når man hører regeringen eller pressen, er det kun om Corona. Om smittetryk, antal smittede, indlagte og døde med Corona.

Alt andet, der foregår i samfundet, er tilsyneladende ret ligegyldigt. Men sådan ser danskerne ikke på det. Danskerne vil have deres liv tilbage. Og de færreste forstår ikke fornuften i den næsten totale nedlukning, vi stadig skal leve med. Alt praktisk erfaring fra både Danmark og andre lande har vist, at det kun i meget beskeden grad er alle de mange generende restriktioner, der har begrænset smitten. Det er derimod befolkningens personlige adfærd, der har haft effekt. Det har professor Christian Bjørnskov fra Aarhus Universitet skrevet meget mere om.


Man smitter ved at spytte hinanden i ansigtet eller ved at overføre virus fra hænderne til andre personer. Derfor skal man holde afstand og vaske hænder. Derfor kan der være god grund til at danserestauranter og barer med høj musik, hvor man normalt står tæt sammen og råber til hinanden, har været lukket. Men for de fleste kan det være svært at se det rimelige i, at boghandleren og spiserestauranten også skal være lukket, for der spytter man normalt ikke hinanden i ansigtet.


Mennesket er et socialt dyr. Det får skader af ensomhed. Det gælder både unge og ældre. Derfor har den lange nedlukning nogle omkostninger, som de færreste ikke umiddelbart ser. Men de er der, og personalet på de psykiske hospitaler og plejehjemmene ser dem. Den ensidige fokusering på Corona har også medført, at mange kræftpatienter, med flere, ikke har fået stillet diagnocen, og derfor kommet bag ud i køen - med de konsekvenser det får. Vi er slet ikke i den Corona-situation, som vi var i for et halvt år side. Langt de fleste danskere der vil dø af Corona, er allerede døde.


I dag tror de fleste af os, at vi står med valget mellem på den ene side, at fortsætte nedlukningen med alle de skader der følger hermed, eller på den anden side, en åbning med et mere normalt liv med færre psykiske og økonomiske skader, og så vil et par unge knægte på efterskolen måske blive lidt sløje i nogle dage på grund af Corona, men det må så blive prisen. Jeg skriver vi tror, at det er valget, for det har vist sig meget vanskeligt at få de relevante data frem, der gør en kvalificeret debat mulig. Tilliden til regeringens håndtering af sagen er efterhånden meget lille.