FN's klimapanel vinder på gyngerne, hvad de taber på karrusellen !

Erling Petersen,

01/09/2020

Grundlaget for alle klimapanelets (IPCC) alarmerende udmeldinger gennem de seneste 30 år har været deres skrækcenarie RCP8.5, der forudsiger en temperaturstigning på 5 grader i år 2100.


RCP8.5 er et produkt af 2 faktorer:

  1. Forventning om atmosfærens stigende indhold af CO2
  2. CO2 klimafølsomhed. Altså, hvor meget stiger temperaturen, når CO2-indholdet fordobles.


Begge dele er naturligvis meget vanskelige at gætte/beregne. Der er derfor brugt mange kræfter på at regne på begge størrelser i de seneste 30 år, uden at man er kommet meget nærmere – før på det allerseneste. F.eks. bliver alt det kulstof, vi brænder af på kraftværkerne og andre steder hængende i luften som CO2 i al fremtid, eller bliver en stor del af det optaget i planterne og i havene? Hvordan udvikler økonomien i f.eks.vindmøller sig? Vil det snart blive urentabelt at bruge kul og olie? Hvem havde for 20 år siden forudset, at kloden havde næsten ubegrænsede ressourcer af skifergas til overkommelige priser? Hvordan udvikler verdens befolkningstal sig? Hvordan vælger verdens befolkning at bruge deres stigende velstand? Vil de fleste på rumvandring, køre Paris – Dakar og køre i Ferrari, med den CO2 produktion der følger hermed? Eller vil de hellere i teatret, læse bøger eller ligge på ryggen på græsplænen og følge de skiftende skyformationer? Der er spørgsmål nok, som alle er umulige at svare på.


Men i januar 2020 meddelte forskerne så, at RCP8.5 ikke længere er sandsynlig!! For at atmosfærens CO2 indhold skulle blive så højt som forudsat i scenariet, skulle kulforbruget i slutningen af dette århundrede stige til ca. 5 gange det nuværende forbrug, hvilket de anså for urealistisk. Det internationale energiagentur tvivler ligeledes på, at verdens kulreserver er så store, at det er muligt. Derfor kunne selveste Berlingske den 1. februar meddele, at ”Her er årets bedste nyhed:Klimadommedag er aflyst”. https://www.berlingske.dk/videnskab/her-er-arets-bedste-nyhed-klimadommedag-er-aflyst Da var vi mange, der forventede, at der nu ville blæse nye vinde i klimadebatten. Men sådan skulle det ikke være.


Her på det aller seneste har IPCC meldt ud, at deres forskere er kommet frem til, at klimafølsomheden er en hel del større end hidtil antaget. Så hvad IPCC tabte på CO2 -indholdet, vinder de på klimafølsomheden. Ja, de vinder oven i købet mere end de taber! Det har Søren Hansen skrevet mere om på https://klimarealisme.dk/2020/08/08/nye-klimamodeller/. I de seneste 30 år har man antaget, at klimafølsomheden er et sted mellem 1,5 og 4,5 grader. Nu er IPCC's forskere så efter 30 års forskning kommet frem til, at klimafølsomheden nok er et sted mellem 1,8 og 5,6 grader. Med et gennemsnit på ca. 3.5 grader. Det kan man jo undre sig noget over. I de seneste 50 år har verden gennemført et fuldskala forsøg, hvor atmosfærens indhold af CO2 er steget fra ca. 270 ppm til ca. 410 ppm. Altså med godt 50%. I samme periode er temperaturen steget med ca. 1 grad. Så vil man jo som almindelig amatør forvente, at hvis vi tager hensyn til logaritmisk funktion, så vil en fordobling give omkring 1,6 grader stigning. Men det kan IPCC ikke bruge til noget, for deres forskere har forsket sig frem til, at klimafølsomheden er mindst dobbelt så høj!


Er det kun mig, der synes, at IPCC virker lidt desperate?