Mundbind er en narresut

Erik Boel,

02/09/2020

Så fik vi krav om mundbind i den offentlige transport. Uanset, at der ingen dokumenteret effekt er, jf. at Belgien og Spanien har fået deres befolkninger til at benytte mundbind – alligevel steg smittetallene. Tværtimod kan mundbind have den modsatte effekt, hvis de ikke benyttes korrekt. De giver en falsk tryghed, med risiko for, at befolkningen ikke overholder de øvrige corona-anbefalinger.

Befolkningen påduttes mundbind med trusler om bøder; selv om antallet smittede, indlagte og døde som følge af corona er stærkt faldende. Og vi parerer villigt ordrer, nok først og fremmest i blind tillid til myndighederne. I vores higen efter tryghed, tryghed, tryghed. Her ser vi bagsiden af den danske såkaldte tillidskultur.

De vigtigste corona-anbefalinger er og bliver afstand og hygiejne.

Mundbind er ”pjat-politik” eller symbolpolitik – som er blevet en populær politisk disciplin i disse år. 

Hvis sigtet med mundbind var at redde liv, er der andre tiltag, der ville være langt mere effektive: en begrænsning af biltrafikken i de større byer, forhøjelse af giftskatterne eller en nedsættelse af farten på vejene. Det er rendyrket populisme, at det er mundbind og ikke disse langt mere effektive forholdsregler, der gennemføres.

Den virkelige corona-katastrofe lader regeringen ligge: Efter mistænkeliggørelse fra regeringens side har 10 top-forskere fra Statens Serum Institut (SSI) nu fået nok og vil forlade Instituttet. Baggrund: Regeringen ville af med lederen af SSI, Mads Melbye. Den reelle årsag hertil synes mere og mere dunkel og man kan få fornemmelse af, at et personligt fjendskab mellem Melbye og Sundhedsministeriets departementschef har spillet en rolle.  Redskabet blev en beklikkelse af hæderligheden, ikke blot Melbyes, men for at camouflere øvelsen valgte regeringen at skyde med spredehagl og kastede med smuds på samtlige forskerne på SSI. Hvorefter disse fik nok. Der synes at være tale om et eklatant eksempel på magtmisbrug.

De 10 forskere repræsenterer et af de allerstærkeste forskningsmiljøer ikke bare i Danmark, men i hele verden. Det vil tage år at genopbygge den ekspertise og de kompetencer, som regeringen nu er godt i gang med at nedbryde.

SSI er helt central i Danmarks værn mod covid-19 og afgørende i vores generelle beredskab mod epidemier. SSI er allerede lemlæstet som følge af det hovedløse og for danske skatteborgere ekstremt dyre salg af vaccineproduktionen.

Regeringens strategi har været at snakke om noget andet; læs: Indføre mundbind. Den er nu gået i flyverskjul i og nægter konsekvent at svare på spørgsmål om SSI. Departementschefen i Sundhedsministeriet har slet og ret slukket sin telefon. Den politiske opposition til venstre er et dikkende halehæng til regeringen. Oppositionen til højre er imploderet. Eneste vej til at få bremset skandalen, i tide, er en kritisk presse og folkelige protester på især de sociale medier.